Asociația Energia Inteligentă (AEI) cere Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, implementarea imediată a unor măsuri pentru a preveni dublarea prețului la gaze în 2025. Această inițiativă vine însoțită de propunerea unei Strategii Post Plafonare a Prețului în Energie.
Conform unui comunicat transmis Agerpres, prețul gazelor naturale a atins luni valoarea de 27,850 euro/MWh pe Bursa TTF, înregistrând un preț de 10 ori mai mic (925%) față de perioada în care România implementa plafonarea prețului la gaze (277,660 euro/MWh - august 2022).
"În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie", a afirmat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.
În cursul anului 2022, Guvernul României a adoptat o serie de acte normative pentru implementarea unor măsuri destinate gestionării impactului creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, cu termen de expirare la 31 martie 2025. Prin aceste reglementări, s-a suspendat prețul din contractele în vigoare, introducându-se în schimb un preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici. Diferența dintre costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, în cazul în care aceste costuri depășesc 0,31 lei/kWh, urmează să fie suportată de la bugetul de stat.
"Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025", se precizează în document.
Astfel, începând cu luna aprilie 2025, preţurile din facturi vor fi aproape duble.
"Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.).", susţin reprezentanţii AEI.
Asociația Energia Inteligentă propune demararea urgentă a unei campanii de informare pentru consumatori, pregătindu-i pentru reliberalizarea pieţei la gaze. Asociaţia solicită și profesionalizarea instituţiilor de supraveghere ale pieţei, inclusiv reorganizarea ANRE, Consiliul Concurenţei și ANPC, trecând de la un mod reactiv la unul preventiv, cu accent pe reducerea abuzurilor și protecția consumatorilor.
Printre măsurile propuse se află înființarea unei entități de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în colaborare cu o Asociaţie Non Profit, suspendarea prevederilor din Codul Civil privind prelungirea automată a contractelor de furnizare și organizarea unor sesiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale pentru refacerea concurenței.
AEI insistă și asupra măsurilor fiscale, precum reducerea TVA de la 19% la 5% pentru contractele noi, impunerea unui impozit progresiv asupra supraprofiturilor furnizorilor și extinderea legislației de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili.
Scrisoarea subliniază și necesitatea măsurilor de stimulare a eficienței energetice, reducerea pierderilor de energie și introducerea unui Plan de Urgență Energetică pentru cazurile de nefuncționare a pieței și situații de urgență energetică. AEI susține că piața ar trebui reglementată în situații de creștere repetată a prețurilor.