Antena 3 CNN Economic Fabrici din România care nu mai găsesc muncitori nici cu salarii de 1.000 de euro. "Sunt firme care dau şi 1.800 euro pe lună şi tot au criză de angajaţi calificaţi"

Fabrici din România care nu mai găsesc muncitori nici cu salarii de 1.000 de euro. "Sunt firme care dau şi 1.800 euro pe lună şi tot au criză de angajaţi calificaţi"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:58 09 Noi 2023 Modificat la 16:58 09 Noi 2023
fabrica romania getty images chris ryan
Fabrici din România care nu mai găsesc muncitori nici cu salarii de 1.000 de euro. "Sunt firme care dau şi 1.800 euro pe lună şi tot au criză de angajaţi calificaţi" Sursa foto: Getty Images I Chris Ryan

"Există o criză uriaşă de personal. La bursa locurilor de muncă, un angajator era fericit că a găsit, în sfârşit, un reglor. 

Vorbim de o persoană cu studii medii, cu competenţe tehnice, care ştie regla utilaje. Aceasta poate câştiga între 6.000 şi 7.000 lei net, ceea ce până acum era imposibil în Oradea", spune directorul AJOFM, Bekesi Csaba.

Dispariţia industriei comuniste în anii 90 a pecetluit soarta a mii de bihoreni. Unii s-au reprofilat, alţii s-au pensionat. Nu puţini au emigrat. După 2009, când au fost desfiinţate şcolile profesionale, alţi meseriaşi n-au mai apărut. 

"E destul să cauţi un instalator sau un zidar şi realizezi dimensiunile crizei", explică directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba.

Reindustrializarea economiei orădene odată cu apariţia parcurilor industriale s-a făcut cu ultimele resurse, iar înfiinţarea învăţământului profesional şi dual, unde elevii învaţă meserie în fabrici, este departe de a satisface cererea. 

La cea mai recentă bursă a locurilor de muncă, desfăşurată la finele lunii octombrie, peste 50 de firme au scos la bătaie 2.000 de locuri de muncă. 

Lista este deschisă de agenţia de recrutare Prohuman (care căuta 350 de operatori de producţie), continuată de producătorul de componente electronice Plexus (150 de operatori subansamble, tehnicieni electronişti ş.a.) şi apoi de fabricantul de aparatură de bucătărie DeʼLonghi România (142 joburi disponibile).

Cea mai mare trecere o au muncitorii necalificaţi. "Peste 70% din locurile de muncă vacante sunt pentru calificări joase, de simpli operatori", spune directorul AJOFM. 

În premieră, însă, e criză şi de specialişti. "Există 200 de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii medii şi superioare, ceea ce înseamnă cam 10% din total". În 90% dintre cazuri este vorba de ingineri, tehnologi şi electrotehnişti pentru firmele de producţie. Iar cererea e în continuă creştere.

"Un şofer de vidanjă poate ajunge, cu ore suplimentare, la un salariu de 4.000 lei în mână şi tot ne este greu să găsim", spune directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur.

Angajatorii nu îşi fac iluzii. Creşterile de salarii, oricât de benefice, nu pot rezolva criza de personal. 

"Sunt firme care dau şi 1.800 euro pe lună şi tot au criză de angajaţi calificaţi", spune directorul Erbaşu Transilvania, Călin Roman, potrivit ebihoreanul.ro.

×
x close