Antena 3 CNN Economic Experiment Antena 3 CNN. Românii cheltuie mai mult, deși cumpără mai puțin: „De ce nu se astâmpără prețurile și o iau mereu în sus?”

Experiment Antena 3 CNN. Românii cheltuie mai mult, deși cumpără mai puțin: „De ce nu se astâmpără prețurile și o iau mereu în sus?”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 18:29 04 Sep 2024 Modificat la 18:32 04 Sep 2024
cos de cumparaturi
Un experiment Antena 3 CNN ne arată că plătim mai mult pentru acelaşi coş de cumpărături, comparativ cu luna aprilie. FOTO: Getty Images

Românii cheltuie tot mai mult, deşi cumpără din ce în ce mai puţin. Un experiment Antena 3 CNN ne arată că plătim mai mult pentru acelaşi coş de cumpărături, comparativ cu luna aprilie. Creşteri de preţ semnificative sunt pentru produse nealimentare. Săpunul, şamponul și detergenţii se scumpesc de la o lună la alta.

Aproape toate produsele pentru casă, curăţenie sau îngrijire persoanală pe care le luăm de la raft s-au scumpit în ultima jumătate de an.

Detergentul pentru spălrea hainelor ne costă cu peste doi lei mai mult comparativ cu luna aprilie.

De altfel, mai scumpe sunt majoritatea categoriilor de produse pentru curăţenie.

Şi pentru produse de îngrijire plătim în plus, o arată chiar şi cifrele Institutului de Statistică. Şamponul, de exemplu, este un produs cu scumpiri semnificative.

Cristian Paun, analist economic: „Plafonarea adaosului la produsele alimentare a produs un efect asupra acestora, dar efectul s-a diluat foarte tare şi s-a mutat către aceste produse nealimentare.”

Nici în cazul alimentelor preţurile nu stau pe loc.

Pentru kilogramul de piept de pui, de exemplu, plătim cu peste patru lei în plus față de luna aprilie.

Client: „Îți trebuie minimum 200 de lei ca să faci o cumpărătură. A doua, a treia zi nu mai ai mâncare din cei 200 de lei.”

Client: „Și piața e dezastru. E posibil cinci lei un kilogram de cartofi?”

Vremea extremă va afecta preţul alimentelor în această toamnă

Mai mult, vremea extremă va afecta preţul alimentelor în această toamnă, spun analiştii.

Cristian Paun, analist economic: „Chiar dacă adaosul este plafonat, cum materiile prime cresc datorită rarităţii grâului, porumbului şi aşa mai departe, floarea soarelui, chiar şi cu un adaos plafonat vom vedea aceste creşteri de preţuri.”

Client: „Chiar mi-am pus întrebarea de multe ori, având în vedere potențialul nostru, aceste importuri masive care dezechilibrează total, pe o plajă mai largă de produse de ce nu se astâmpără și o iau mereu în sus.”

Patru din zece gospodării din România sunt constrânse să-şi limiteze cheltuielile pentru a se încadra în bugetul disponibil, conform unui studiu recent.

×
x close