Antena 3 CNN Economic Exercițiu la Centrala Hidroelectrică Lotru. Transelectrica a resincronizat cu succes insula energetică la SEN

Exercițiu la Centrala Hidroelectrică Lotru. Transelectrica a resincronizat cu succes insula energetică la SEN

Centrala Hidroelectrica Lotru
Exercițiul practic a presupus pornirea în condiții de siguranță a Centralei Hidroelectrice Lotru fără tensiune din sistem. Sursa foto: Transelectrica
de C.P.    |    17 Oct 2024   •   17:06

Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica anunţă că a desfășurat, săptămâna acesta, la Centrala Hidroelectrică Lotru, un exercițiu complex de restaurare a Sistemului Electroenergetic Național, la care au participat aproximativ 100 de specialiști de la principalele entități implicate în aceste procese. În viitorul apropiat, se va organiza un exercițiu similar la o scară mai mare care să implice și operatori de transport și sistem vecini, a anunţat Transelectrica într-o postare pe reţelele sociale. 

Exercițiul practic a presupus pornirea în condiții de siguranță a Centralei Hidroelectrice Lotru fără tensiune din sistem, alimentarea unei pompe din cadrul amenajării hidroelectrice și apoi resincronizarea insulei la SEN.

La exercițiu au participat aproximativ 100 de specialiști de la principalele entități implicate în aceste procese: Transelectrica (Dispecerul Energetic Național și Dispecerii Energetici Teritoriali), Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, CE Oltenia, CNE Cernavodă, DEER, PPC Rețele Electrice, Distribuție Energie Oltenia, Delgaz Grid.

„Apărarea și restaurarea sunt activități esențiale, fără de care sistemul energetic nu ar face față în cazul apariției unor stări de urgență, respectiv nu ar putea reveni la starea normală de funcționare, după instaurarea unei stări de colaps. 

Exercițiul organizat la Centrala Hidroelectrică Lotru a fost o reușită, personalul implicat și instalațiile energetice s-au comportat conform parametrilor proiectați și așteptați. 

Acest exercițiu a fost organizat ca urmare a obligațiilor legale pe care Transelectrica le are în calitate de Operator de Transport și Sistem membru al rețelei interconectate europene, în conformitate cu prevederile Regulamentului European 2196/2017.  În viitorul apropiat, ne propunem să organizăm un exercițiu similar la o scară mai mare care să implice și operatori de transport și sistem vecini",  a transmis Transelectrica pe Facebook. 

×
Parteneri
x close