Antena 3 CNN Economic Eurostat: România are cea mai mare inflație anuală din UE, pentru a șasea lună la rând

Eurostat: România are cea mai mare inflație anuală din UE, pentru a șasea lună la rând

curs valutar 29 februarie 2024
România a înregistrat pentru a șasea lună la rând cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Sursa foto: Profimedia Images
de A.I.    |    18 Sep 2024   •   12:58

Rata anuală a inflației în România plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană pentru a șasea lună la rând, transmite Agerpres, care citează Eurostat, organismul pentru statistică al blocului comunitar.

În august, rata anuală a inflației în UE a scăzut până la 2,4%, comparativ cu un nivel de 2,8% în iulie.

Tot în august, România a înregistrat un avansa anual al prețurilor de 5,3%, conform datelor Eurostat publicate miercuri. În acest "top" nedorit, țara noastră este urmată de Belgia (4,3%) și Polonia (4%).

La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației înregistrate în august 2024 au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%).

Comparativ cu datele din iulie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România (de la 5,8%, până la 5,3%), a rămas stabilă într-o singură țară şi a crescut în alte șase state membre.

BNR anunță o prognoză de inflație de 4% la sfârșitul acestui an

La București, Institutul Național de Statistică, INS, a informat săptămâna trecută că rata anuală a inflației a coborât, în luna august, la 5,1%, de la 5,42% în iulie.

Potrivit INS, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile, cu 8,60%.

Rata anuală a inflației în august 2024 comparativ cu august 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, IAPC, a fost 5,3%, conform instituției citate.

Banca Națională a României a revizuit în scădere, de la 4,9% la 4%, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close