Gradul de absorbţie al fondurilor structurale şi de coeziune de 50% pe care şi-l propune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru finalul anului 2013, include şi prefinanţările deja primite de la Comisia Europeană, a precizat, luni, noul titular al portofoliului.
Iniţial, la audierea sa de la comisiile de afaceri europene ale Parlamentului, Teodorovici a spus că gradul actual al absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune este de 10,5%, fără prefinanţările de la Comisia Europeană, el propunându-şi ca la finalul anului 2013 rata să ajungă la 50%.
Luni, însă, într-o conferinţă de presă, Teodorovici a menţionat că cei 50% propuşi pentru finalul anului 2013 includ şi cele aproximativ 10 puncte procentuale, adică circa 2 miliarde de euro plătiţi deja de Comisie ca avansuri din suma totală de aproape 20 de milarde de euro disponibilă pentru România până la finalul anului 2015 ca fonduri structurale şi de coeziune.
"Am spus că ajung la 50%, ar fi o problemă cu cele 2 miliarde în plus sau minus? Am să mă preocup să vă asigur că şi alea 2 miliarde de euro vor fi în partea de plus", a spus, luni, Teodorovici, potrivit
Agerpres.
Eugen Teodorovici a explicat că procesul de accelerare a absorbţiei fondurilor structurale va pune accentul pe demersurile pentru rambursarea de către Comisia Europeană a sumelor aferente plăţilor interne către beneficiari deja efectuate de statul român.
"Avem plăţi către beneficiari destul de multe. Dacă am include prefinanţarea, plăţile rambursate de Comisia Europeană şi ceea ce este în sistem pentru beneficiari, am ajunge la 30%. Deci 10% practic noi astăzi îi avem în România, din păcate, fără să cerem Comisiei Europene la rambursare, ceea ce este foarte grav', a afirmat Teodorovici.
Totodată, el a invocat necesitatea simplificării procedurilor şi unificării unor acte normative în domeniul fondurilor europene.
De asemenea, Teodorovici a menţionat că va discuta cu ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru o serie de măsuri în vederea asigurării cofinanţării pentru beneficiarii care derulează proiecte pe fonduri structurale şi de coeziune.
"Principala problemă a României este abordarea, va trebui să fim foarte orientaţi către proiect, către beneficiari, să-i ajutăm pe beneficiari, să creăm un mediu în care să se poată derula proiectele într-un mod real, fără întârzieri la plăţi. Şi aici o să am o discuţie foarte clară şi cu ministrul de Finanţe şi cu ministrul de Buget, pentru a nu avea aceste sincope în asigurarea banilor atât pentru cofinanţare, cât şi pentru a începe a face cheltuielile şi după-aceea a solicita Comisiei Europene rambursarea", a spus ministrul Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici a participat luni, alături de fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, la procedura de predare-primire a mandatului.