Antena 3 CNN Economic Economiștii români se tem, după ce bursa a deschis pe roșu a patra zi la rând: „Acolo sunt și banii noștri din Pilonul II”

Economiștii români se tem, după ce bursa a deschis pe roșu a patra zi la rând: „Acolo sunt și banii noștri din Pilonul II”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 10:43 29 Noi 2024 Modificat la 11:00 29 Noi 2024
bursa pe rosu actiuni investitori
Criza politică in România ne afectează în buzunar pe toți, explică analiștii economici. Sursa foto: Getty Images

Decizia de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale a adus șocuri pe bursa de la București. Imediat după acest anunţ, bursa a scăzut cu aproape 2% iar companiile listate au pierdut 2,8 miliarde lei. Iar efectele economice ale acestui scrutin electroal se tin lanț: piețele financiare au fost zguduite. Investitorii au început să-și schimbe strategiile iar acest lucru acesta s-a văzut rapid: dobânzile sunt în continuă creștere, la fel și ratele românilor.

La doar câteva minute după ce Curtea Constituțională Română a anunțat renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor, Bursa de Valori de la București s-a înroșit. Indicele BET, cel de referință al pieței locale de capital a scăzut cu 1,79% în jurul orei 15:40, iar 17 companii mari listate pe bursă au avut acțiuni în scădere. Toate aceste fluctuații vin însă după mai multe șocuri suferite de bursă în ultima perioadă. 

Au fost mai multe efecte economice în lanț odată cu surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale. Cel mai direct a fost creșterea indicelui ROBOR, acel indice prin care se calculează creditele românilor luate înainte de 2019. Indicele a crescut constant de la aflarea rezultatelor iar acum se apropie de 6%, lucru care aduce și rate mai mari pentru aproximativ 200 de mii de români. 

Vestea că pe primul loc la alegerile prezidențiale s-a pozționat un candidat cu principii anti Uniunea Europeană au speriat și investitorii care au crescut dobânzile pe piețele externe. (INTRA CARTON) Astfel, randamentele titlurilor de stat pe 10 ani, adică costurile la care se împrumută statul român au crescut la 7,5%, fiind cel mai înalt nivel din 2023 încoace. 

Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, România va încerca să stea departe de piețele externe în perioada următoare și să se folosească de banii din Buffer până în ianuarie, însă în acea trezorerie mai sunt disponibile doar 10 miliarde de euro. 

„Pierdem și pe zona de pensii”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3 CNN, ce se întâmplă pe burse în contextul incertitudinilor din ultimele zile cauzate de criza politică din România.

„Primele efecte și cele mai semnificative se văd la bursă. Pentru a 4-a zi la rând, în această dimineață, bursa a deschis pe roșu. Adică toate titlurile românești scad semnificativ. Și, atenție, acolo sunt banii noștri din Pilonul II de pensii, sunt fondurile de investiții care investesc masiv la bursă, deci pierdem și pe zona de pensii, valoarea portofoliului nostru scade.

Vorbea colega dumneavoastră mai devreme despre indicele ROBOR. Ce este acesta? Este prețul banilor la care se împrumută băncile între ele. Nici băncile nu se mai împrumută între ele, motiv pentru care acest indice ROBOR crește semnificativ și asta va afecta ratele celor care au credite, mai ales în ROBOR, dar și pe IRCC, în perspectiva următoarelor luni.”

„Criza asta politică ne afectează în buzunar”

„Gândiți-vă că aproape 70% din ce punem noi pe masă în fiecare zi, mâncare, principal, dar și celelalte produse sunt aduse din import. Dacă cursul euro trece de 5 lei și ceva în perioada următoare, mi-e teamă că prețurile vor crește semnificativ, adică viața noastră va deveni și mai scumpă și iată, în acest fel, criza asta politică ne afectează inclusiv în buzunar, în viața noastră de zi cu zi. Nu mai vorbesc de celelalte cotații care sunt în euro, de la prețul abonamentelor la telefoane, la tot ceea ce importăm din străinătate.

Cred că este absolut nevoie ca ministrul de Finanțe, premierul României, să iasă în fața oamenilor, să iasă în spațiul public și să dea mesajele necesare de calmare a piețelor, de asigurare a parcursului european a acestei țări, de respectare a acelui plan fiscal pe care acum 2 zile ni l-a aprobat Comisia Europeană. Avem practic un o ploaie de parcurs legat de datoriile publice, legate de deficitul bugetar, legate de împrumuturile statului din perspectiva următorilor 7 ani.

Fără aceste mesaje absolut normale de calmare a piețelor. Mi-e teamă că investitorii vor fi din ce în ce mai îngrijorați de ce se întâmplă în România dacă această criză se prelungește. Și, la un moment dat, s-ar putea să nu mai aducă, își vor retrage banii din România și vom rămâne din păcate la mâna unor creditori, cum ar fi FMI-ul, care ar putea oferi un colac de salvare.

Mi-e teamă că  înritmul ăsta, marea problemă este legată de perspectiva României în ochii investitorilor. România riscă să devină un fel de țară cu iz latino american, acolo unde investitorii evită să investească, adică să creeze locuri de muncă, să dezvolte afaceri, să finanțeze până la urmă statul respectiv.”, a spus Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.

×
x close