În cadrul dezbaterilor s-au discutat teme importante privind protejarea mediului, dar şi implementarea acestor politici de economie circulară şi în ţara noastră.
Sustenabilitatea este un concept care s-a bucurat de tot mai multă popularitate în ultimii ani, iar nevoia de protejare a mediului este din ce în ce mai evidentă.
Conceptul de economie circulară este unul relativ nou în ţara noastră, dar reciclarea şi refolosirea produselor deja existente devine o necesitate tot mai mare pentru a ne putea proteja mediului înconjurător.
Conceptul este simplu şi constă în prelungirea ciclului de viaţă al produselor. Reciclarea, repararea sau chiar folosirea în comun a materialelor deja existente ar trebui să devină ceva normal, spun specialiştii în mediu.
În cadrul conferinţei s-a dezbătut importanţa acestui concept, dar şi modul în care el ar putea fi implementat în România.
"Şi din economie circulară, şi din restul politicilor sectoriale am putea să găsim un exemplu românesc de tranziţie între actuala paradigmă energofagă, nerespectuoasă faţă de mediu, hiper-poluantă, şi să putem să venim cu o tranziţie care să permită, de-o manieră suportabil economic şi social, dar ambiţios din punct de vedere tranziţie ecologică", a declarat Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO.
Începând din 2020, Uniunea Europeană a promovat un plan de acţiune privind economia circulară, iar Comisia Europeană şi-a propus ca până în anul 2050 să se ajungă la o economie durabilă şi neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.