Rezerva Federală americană, Fed, a redus, joi, dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, în condițiile unei creșteri robuste a economiei, relatează Agerpres citând presa internațională.
Mișcarea a fost anticipată de analiștii din piață.
Acum, rata de dobândă este limitată la un interval cuprins între 4,50% și 4,75%, în timp ce inflația în SUA continuă să se apropie de ținta Fed.
"Activitatea economică a continuat să se extindă într-un ritm solid", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii de politică monetară Fed.
Sursa citată precizează că decizia de reducere a dobânzii a fost luată în unanimitate.
Instituția a mai comunicat că "riscurile la adresa pieței muncii și a inflației sunt aproximativ în echilibru".
În ultimele trei luni, indicele PCE (personal consumption expenditures, cheltuieli pentru consumul personal, n.r.), nu s-a modificat foarte mult, iar în septembrie s-a situat la 2,6%.
Indicele PCE este indicatorul de inflație preferat de Fed, care vrea să reducă avansul prețurilor la 2% în ritm anual, nivel considerat sănătos pentru economie.
Economia SUA a crescut cu 2,8% în ritm anual în T3 din 2004
Luna trecută, Departamentul american al Muncii a informat că economia SUA a menținut ritmul solid de creștere în trimestrul trei din 2024, scăderea inflației și majorările salariale stimulând cheltuielile de consum.
Cea mai mare economie mondială a înregistrat o creștere anuală de 2,8% în perioada iulie-septembrie 2024, după un avans de 3% în trimestrul doi din 2024.
Analiștii au anticipat o expansiune de 3% în trimestrul trei din 2024.
Americanii s-au dus la vot cu impresia că economia SUA și finanțele personale nu se află într-o stare prea bună
Doar circa o treime dintre cei care au votat în scrutinul prezidențial din SUA s-au dus la urne cu impresia că economia țării este într-o formă bună sau excelentă.
Un sondaj realizat de CNN în ziua alegerilor a furnizat acest rezultat, în scădere față de 2020, când ponderea celor cu opinii pozitive despre starea economiei era de aproximativ o jumătate dintre intervievați.
În prezent, pe lângă cei care au indicat o stare bună sau excelentă, aproximativ o treime au spus că economia nu merge prea bine. Ultima treime a susținut că economia SUA este slabă.
Doar un sfert dintre alegătorii intervievați au declarat că situația lor personală este mai bună decât în urmă cu patru ani. Alți aproximativ 45% au indicat că situația lor este mai proastă, iar aproximativ 3 din 10 alegători au apreciat că le merge aproximativ la fel de bine sau de rău ca în urmă cu patru ani.
În 2020, ponderea celor care spuneau că situația lor este mai bună comparativ cu precedentul final de ciclu electoral era de 4 din 10. Doar 20% au răspuns, atunci, că situația lor este mai rea.
Sondajul CNN a mai scos în evidență că, în prezent, aproximativ o cincime dintre alegători cred că inflația le-a cauzat lor și familiilor lor dificultăți grave în ultimul an. Peste jumătate indică dificultăți moderate, iar aproximativ un sfert spun că nu au avut deloc dificultăți din cauza creșterii prețurilor de consum.