România nu-şi mai permite derapaje anul viitor, iar ceea ce se va propune prin buget va trebui respectat ca atare, consideră ministrul Finanţelor, Tanczos Barna. El a precizat că, după ce Guvernul a adoptat luni ordonanța „trenuleț”, nu doreşte să împovăreze şi mai mult mediul de afaceri şi că va face tot posibilul pentru a evita o majorare a cotei de TVA sau a impozitului pe venit.
„Voi face tot posibilul sa construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA şi la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situaţia finală anuală cu deficitul, vom avea toate prognozele de cheltuieli pe fiecare ordonator principal de credite, vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7% (deficit, n.r.), deşi este extrem de restrictivă. Nu îmi doresc să împovărez şi mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm şi mai mult consumul", a declarat luni ministrul Finanţelor, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Tanczos Barna a anunţat că bugetul pentru anul viitor ar putea fi aprobat până la finalul lunii ianuarie dacă lucrurile vor decurge conform planurilor.
„Spaţiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025, stabilitatea este primordială, mesajul nostru către pieţele financiare trebuie să fie ferm, dacă ne asumăm un deficit bugetar trebuie să ni-l respectăm în condiţiile în care avem în faţă provocări semnificative şi pe plan naţional şi pe plan internaţional, deci lucrurile trebuie ţinute sub control, iar ceea ce se va propune şi se va promite în bugetul anului 2025 trebuie respectat ca atare. Nu ne mai putem permite derapaje, nici în sus nici în jos. Dacă bugetăm nişte cheltuieli care încap în anvelopa bugetară, ele trebuie făcute, dacă nu pot fi făcute trebuie spus la început de ianuarie că anul acesta nu avem posibilitatea plăţilor respective şi trebuie asumate aceste lucruri", a subliniat sursa citată.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în Ordonanţa trenuleţ, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale („taxa pe stâlp") şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar.
Tanczos Barna: Dacă munca este impozitată cu 10%, cred că şi capitalul poate fi impozitat cu 10%
Impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, aceasta fiind în continuare o cotă atractivă pentru investitorii străini şi la acelaşi nivel cu cota de impozitare a muncii, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern în care a fost adoptată „ordonanţa trenuleţ''.
„Cred că la nivel de impozitare trebuie să ţinem cont în primul şi în primul rând de echitate. Impozitul pe dividende a crescut de la 8 la 10%. În ceea ce priveşte impozitarea, trebuie să avem tot timpul în vedere echitatea. Munca este impozitată cu 10%. Eu cred că şi capitalul poate fi impozitat cu 10%, în condiţiile în care şi aşa suntem mult sub cotele de impozit aplicate dividendelor de foarte multe ţări din Uniunea Europeană, de fapt. Deci, 10% cotă de impozit pentru dividende este o cotă în continuare atractivă pentru investitorii străini inclusiv", a susţinut ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, impozitul de 10% aplicat dividendelor este similar cu impozitarea muncii, ceea ce aduce echitate în societatea românească.
„Nu este o cotă foarte mare şi este la acelaşi nivel cu cota de impozitare a muncii care vine şi la salariul minim, practic, dacă dau jos acele deduceri, vine şi la un salariu de 5.000 lei şi de 10.000 lei şi într-adevăr vine şi la dividende de 10 milioane de euro. Deci, cred că este echitate la acest nivel şi nu doresc să mă uit în urmă nici în ceea ce priveşte costurile, nici deciziile, nici persoanele. Trebuie să ne uităm înainte, să asigurăm pe termen mediu şi lung o sustenabilitate şi o atractivitate a României pe plan fiscal şi să rămânem în continuare o ţară care atrage investitori străini, dar nu putem să păstrăm inechităţi în societatea românească", a transmis ministrul de Finanţe.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ''ordonanţa 'trenuleţ'', printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar.