Antena 3 CNN Economic Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei! Doina Pârcălabu a făcut anunțul

Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei! Doina Pârcălabu a făcut anunțul

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:00 16 Feb 2024 Modificat la 17:00 16 Feb 2024
pensii doina parcalabu arhiva antena 3
Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei! Doina Pârcălabu a făcut anunțul Sursa foto: Arhiva Antena 3

Deși toți pensionarii români au primit, deja, o majorare a pensiei în luna ianuarie, în raport cu rata inflației, seniorii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea veniturilor, în urma căreia majorările ar urma să fie semnificative. 

Această așteptare vine și cu o îngrijorare din partea pensionarilor, deoarece, odată cu noua lege a pensiilor, apar și schimbări majore în ceea ce privește perioadele luate în considerare la recalculare. 

De exemplu, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, sporurile și orele suplimentare vor fi luate în calcul, lucru care nu se întâmpla până acum. 

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pentru știrileprotv.ro.

”Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulată în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a mai explicat el. 

Pe de altă parte, Doina Pârcălabu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii, a explicat care sunt, potrivit legii, perioadele care nu vor fi luate în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru punctele de stabilitate. 

„Așa cum e scris textul de lege, cei care au lucrat după momentul în care au primit prima decizie de pensie nu vor fi luate acele perioade în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru puncte de stabilitate. Sumele încasate ca venituri salariale constituie motiv de recalculare a pensiei... acel surplus ca să spun așa.

O explicație pe care eu o găsesc este și aceea de a stimula rămânerea în activitate înainte de a lua decizia să te pensionezi plecând și de la acest beneficiu”, a spus Doina Pârcălabu.

Fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice susține că nu se poate pune problema unei noi majorări, anul acesta, în afară de cea din luna septembrie, care va veni în urma recalculării. 

„Eu cred că nu este o temă care poate să fie luată în discuție. Să se facă recalcularea, să vedem în ce măsură acele inechități sunt eliminate și abia după să lăsăm sistemul să se așeze, legea să-și producă efectele în totalitatea ei și abia după aceea, după regula generală, se vor face majorări de pensii pentru că în legea 360 este indicată regula generală și atunci pensionarii pot să-și facă calcule și să putem să invocam acel principiu după care funcționează legea sistemului public”, a mai explicat Doina Pârcălabu la realitatea.net.

Românii care muncesc mai mult, vor avea pensii mai mari 

Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani. Se acordă 0,50 puncte pentru fiecare an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv; 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

La acestea se adaugă și: 0,25 de puncte pentru fiecare an la grupa a II-a de muncă (20 lei în plus pe an) și 0,5 puncte pentru fiecare an la grupa I de muncă (40 lei în plus la pensie).

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Formula de calcul a pensiei după recalculare este următoarea: Pensia = VPR (valoarea punctului de referință) x Numărul total de puncte.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

×
x close