Antena 3 CNN Economic Românii care primesc bani de la stat în luna octombrie! Între 300 și 500 de lei vor fi virați în conturile beneficiarilor

Românii care primesc bani de la stat în luna octombrie! Între 300 și 500 de lei vor fi virați în conturile beneficiarilor

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 14:00 12 Sep 2023 Modificat la 14:00 12 Sep 2023

Este vorba despre pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei care primesc, în anul 2023, un ajutor financiar cuprins între 600 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea veniturilor. Măsura a fost prinsă într-o ordonanță emisă anul trecut.

Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei și fost șef al Casei Naționale de Pensii, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN care sunt românii care vor primi bani mai mulți.

”Dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”, a explicat Doina Pârcălabu.

În ceea ce privește ajutoarele de la stat, prima tranșă de bani a fost plătită în luna ianuarie, urmând ca a doua tranșă să le fie virată pensionarilor luna următoare.

OUG nr. 168/2022 prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Cuantumul acestuia va fi însă diferit, în funcție de cât de mici sunt aceste venituri, schema propusă fiind următoarea:

a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Totodată, nu se vor acorda toți banii deodată, ci în două tranșe (lunile ianuarie și octombrie):

  • în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Din păcate, Doina Pârcălabu a declarat că sunt slabe șansele ca pensiile să crească luna următoare.

”Dacă vorbim de pensie și majorarea pensiei, și aici mă refer strict la ceea ce înseamnă pensie în adevăratul sens al cuvântului, cea bazată pe contributivitate, în luna octombrie nu cred că se va produce o majorare a pensiei, deoarece ar fi trebuit un act normativ care să prevadă acest lucru. Ori suntem la jumătatea lunii septembrie, lucrările privind emiterea taloanelor pot să înceapă, pentru că pensiile se plătesc începând cu 1 octombrie.

Da, 1 octombrie este declarată ca ziua națională a pensionarilor, de fapt chiar Ziua Internațională a persoanelor vârstnice și ar fi fost de salutat o măsură care să vină pentru pensionari la această dată. Dar, pentru pensionarii cu venituri foarte mici, prin Consiliul Național al persoanelor vârstnice, se acordă anumite forme de sprijin pentru cazurile identificate de asociațiile reprezentative ale pensionarilor”, a mai spus fostul șef al Casei Naționale de Pensii.

”Pentru a mări pensiile, principala sursă de finanțare o reprezintă contribuțiile care se plătesc pentru asigurările sociale. Și acolo ar trebui ca nivelul de încasare al contribuțiilor să fie unul corespunzător. Pentru că noi știm că nu se încasează 100% obligațiile în ceea ce privește plata contribuțiilor sociale. Și din acest motiv este completat bugetul asigurărilor sociale prin subvenție de la bugetul de stat.

Cât înseamnă subvenția față de ce înseamnă veniturile colectate din contribuții? Aceste calcule se fac lună de lună și se face solicitarea de completare prin subvenție lună de lună.

Însă, pentru a vorbi de o majorare, trebuie în mod expres să precizăm faptul că trebuie să avem un text de lege. Orice politician și-ar dori să mărească pensiile. Dar o astfel de decizie trebuie cumpănită foarte atent, pentru că urmărirea acordată atrage după sine acea anvelopă.

Cum spunea și Comisia Europeană, să avem sustenabilitate pe termen mediu și lung. Și balanța fiscală să fie una care să ne poată permite plata pensiilor și în viitor. Pentru că, dacă vii cu o mărire la un moment dat, se poate crea acea diferență enormă pe care greu o mai echilibrezi în timp, cu orice majorare venită pe o bază foarte mare”, a mai explicat Doina Pârcălabu la Antena 3 CNN.

×
Etichete: Doina Pârcălabu
x close