Antena 3 CNN Economic Director STS, noi detalii despre e-Factura: "Sistemul este construit pe două noduri"

Director STS, noi detalii despre e-Factura: "Sistemul este construit pe două noduri"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:56 30 Dec 2023 Modificat la 18:56 30 Dec 2023
e-factura
Director STS, noi detalii despre e-Factura: "Sistemul este construit pe două noduri" Sursa foto: GettyImages

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B). Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat un ghid pentru firme. 

Potrivit directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Sorin Bălan, implementarea tehnologiei open source la nivelul bazelor de date pentru realizarea modulul e-Factura a redus costurile cu 16 milioane de euro.

"S-a lucrat astfel încât să se reducă costurile de implementare cât mai mult. În acest sens, la nivelul bazelor de date a fost implementată tehnologie open source, care a redus foarte mult costurile.

Ca şi ordin de mărime vă spun că dacă ar fi fost folosite alte tipuri de baze de date proprietare, costurile afişate de către furnizori la nivelul licenţelor şi suportului asigurat pe o perioadă de 5 ani ar fi depăşit 16 milioane de euro.

Prin implementarea acestor soluţii, tehnologia open source, au fost reduse la nivelul Ministerului Finanţelor aceste cheltuieli", a spus Ionel Sorin Bălan, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres

Sistemul e-Factura va fi găzduit în infrastructura STS

"Sistemul este construit pe două noduri. Aceste noduri funcţionează în centre de date diferite asigurând astfel mecanismul de bioredundanţă. Unul dintre noduri este găzduit în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţie Ministerului de Finanţe prin Centru de Naţional de Informaţii Financiare resurse de procesare, de stocare şi de comunicaţii astfel încât sistemul care permitea tranzacţionarea facturilor în regim business to government să poată asigura tranzacţii la un nivel de performanţă sporită astfel încât să poată să acomodeze şi tranzacţionarea facturilor business to business", a mai spus Ionel Sorin Bălan.

e-Factura va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să știe contribuabilii

Trecerea definitivă la noul sistem electronic de transmitere e-Factura va avea două etape.

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit. Astfel, ne asigurăm că tranzacțiile respectă reglementările fiscale și nu sunt supuse manipulărilor frauduloase.

Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansăm un ghid care să răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

×
x close