Antena 3 CNN Economic Din toamnă, leguma preferată de români va fi mai scumpă, din cauza secetei

Din toamnă, leguma preferată de români va fi mai scumpă, din cauza secetei

cartofi taraba piata bucuresti
Cartofi pe tarabă, într-o piață din București. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    29 Aug 2024   •   12:44

Seceta scumpeşte mâncarea românilor. Din toamnă, legume vor costa mai mult. Producția de cartofi a fost grav afectată din cauza temperaturilor ridicate dar și de lipsa precipitațiilor şi se estimează că recolta din acest an va fi cu 40% mai mică decât cea de anul trecut. 

Din toamnă, leguma preferată de români va fi mai scumpă. Producția de cartofi a fost afectată în această vară de temepraturile ridicate dar și de lipsa precipitațiilor, iar estimările sunt că recolta din acest an va fi cu 40% mai mică decât cea de anul trecut, atunci când de pe terenurile din România s-au recoltat 1,2 milioane de tone de cartofi.

În momentul de față, în piețe, un kilogram de cartofi se vinde cu 3 sau 4 lei, în funcție de soi.

Cartoful românesc ar urma să se scumpească cu cel puțin 20% din toamnă, spun fermierii. Și cei din import ar putea să fie mai scumpi având în vedere că sunt probleme la producție și în alte țări.

Germania, Olanda și Belgia, țările de la care noi facem import masiv de cartofi, au probleme cu producția. Astfel cei din industrie se așteaptă ca și cartoful din import să fie mai scump cu 30%.

Cartoful este oricum produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimii ani. Acum, cartofii sunt cu 83% mai scumpi față de 2021. Prețurile mari i-au pus la pământ pe români care sunt mari consumatori de cartofi. Anual, fiecare român consuma în jur de 90 de kg de cartofi.

×
Subiecte în articol: scumpiri cartofi cât costă seceta
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close