În cazul castraveților, de exemplu, fermierul vine la angro şi vinde cu un leu kilogramul către micii comercianți. Iar pe tarabele din piețe, tariful deja este umflat, iar castraveţii ajung la 4-6 lei kilogramul.
Există însă și producători care vând cu contract direct către supermarket, iar acolo prețul de la poarta fermiei este de 2-3 lei pe kilogram. Însă chiar și așa, în marile magazine un kilogram de castraveţi ajunge să coste 7 lei.
Explicația ar fi că între fermă și raftul magazinelor apar intermediarii, costurile de transport, depozitare, sortare, poziționare la raft și, în final, TVA-ul de 5%.
Nu este singura legumă în acestă situație. Și roșiile acum se vând la producători cu prețuri între 5-8 lei kg și ajung în piețe ori magazine la 10-15 lei kg.
Apoi, varza timpurie este cumpărată de la producător cel mai ieftin, cu 40 de bani pe kilogram. În pieţe, însă, ajunge să fie de aproape de 5 ori mai scumpă. Iar în marile magazine din ţară este vândută cu 3 lei kilogramul.