Antena 3 CNN Economic Demisii la TAROM. Directorul executiv a plecat, iar preşedintele CA urmează să fie revocat din funcţie

Demisii la TAROM. Directorul executiv a plecat, iar preşedintele CA urmează să fie revocat din funcţie

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:10 22 Oct 2013 Modificat la 15:10 22 Oct 2013
Demisii la TAROM. Directorul executiv a plecat, iar preşedintele CA urmează să fie revocat din funcţie
Foto: captura Antena 3
Director executiv al TAROM, Nicolae Demetriade, şi-a dat demisia din fruntea companiei, dar şi din Consiliul de Administraţie.
 
Demetriade invocă aplicarea prevederilor ordonanţei privind managementul privat la Tarom, afirmând că aceasta a fost "o iluzie". "Aplicarea OUG 109/2011 a fost doar o iluzie", a declarat Demetriade, potrivit Mediafax. Demetriade a fost numit în CA al Tarom în luna mai.

De asemenea, potrivit mai multor surse, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al TAROM, Dan Pascariu, ar urma să fie revocat din funcţie în cursul zilei de azi. 

Scandalul are ca miză tocmai funcţiile de conducere din TAROM - directorul general Cristian Heinzmann cere un mandat de patru ani, în loc de un an, aşa cum stabilise consiliul de administraţie al companiei.
 
"Dacă dumneavoastră aveţi informaţii că şi domnul Pascariu şi-a transmis demisia, atunci sigur că voi lua act şi de demisia domnului Pascariu", a spus, marţi, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzând unor întrebări ale presei privind înlocuirile celor doi din Consiliul de Administraţie al TAROM.
 
Întrebat care sunt nemulţumirile ministerului privind activitatea celor doi, Mănescu a răspuns că pe ea o interesează cel mai mult ca TAROM să rămână un brand pentru România.
 
"Dacă până în momentul acesta acest lucru nu s-a întâmplat din motivele pe care dumneavoastră le cunoaşteţi foarte bine - conflictul între CA şi domnul Heinzmann - eu sper ca o schimbare să fie benefică TAROM. Eu nu vreau schimbări care să favorizeze persoane, eu vreau schimbări care să favorizeze compania", a spus Mănescu.
 
Ministrul a adăugat că TAROM trebuie să dezvolte cursele interne şi regionale.

Solicitată de jurnalişti să precizeze care sunt motivele acestei răsturnări de situaţie la Tarom şi dacă au existat constrângeri din partea creditorilor internaţionali ai României pe această temă, ministrul a evitat să dea un răspuns concret.
 
"N-aş spune că este o constrângere din partea creditorilor internaţionali, eu pot să vă spun că, din câte ştiu, o şedinţă a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situaţia, iar la următoarea şedinţă a acţionarilor eu ştiu că trebuie să se ia o hotărâre în sensul reformării, restructurării, unor schimbări la Tarom", a spus Mănescu.
 
La finele lunii septembrie, Mănescu a declarat că mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va încheia pe 19 noiembrie. Belgianul anunţase anterior că îşi doreşte să-şi continue activitatea în cadrul companiei aeriene şi după această dată.
 
Potrivit mai multor surse citate de Mediafax, în Consiliul de Administraţie al TAROM, unde un loc este vacant, ar urma să fie numiţi Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Dante Stein, consilier onorific al premierului, şi Laurenţiu Mezei, reprezentantul TAROM la Amsterdam.
 
Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie sunt Valentin Macec, Ciprian Lăduncă, Marius Ghenea şi Dumitru Prunariu.

TAROM a încheiat primul semestru cu pierderi de 63 milioane lei, în scădere faţă de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumătate a anului trecut. Venituri operaţionale au atins 534 milioane lei, faţă de 498 milioane lei la jumătatea anului trecut.
 
Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane ei.
 
Compania urmăreşte de asemenea o creştere a numărului de pasageri transportaţi cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, şi o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016. 

 








 

×
Etichete: Tarom ramona manescu
x close