Guvernul nu a ajuns la un acord cu patronatele şi sindicatele în ceea ce priveşte valoarea taxelor care trebuie plătite după majorarea salariului minim la 3000 de lei, de la 1 ianuarie.
Săptămâna viitoare, luni sau marţi, va avea loc întâlnire cu sindicatele, patronatele şi premierul, pentru a ajunge la un consens.
Patronatele cer ca salariul minim ca în 2023 salariul să fie de 3000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv în mână oamenii să câștige mai mult - câștig net de 1963 de lei.
O altă propunere venită din partea patronatelor este ca salariul minim să crească la 3000 de lei, suma din care statul să scutească de taxe 450 de lei, pentru toți angajații, nu doar pentru cei plătiţi cu salariul minim pe economie.
Sindicatele cer ca angajatorii să preia 10% din taxele pe care angajații le plătesc la stat și susțin că asta ar duce la creșterea tuturor salariilor cu 17%.
Cartel Alfa atrage atenția că, dacă statul nu va taxa 200 de lei din salariul minim de 3000 de lei, va pune în pericol sistemul de pensii și sistemul sanitar.
Despre creșterea tuturor salariilor, așa cum prevede legea salarizării, nici nu mai poate fi vorba.
Premierul a transmis partenerilor de dialog social că nu sunt bani la buget.
Scenariul 1
Salariul minim: 3000 de lei brut +
Contribuțiile să înghețe la 2550 de lei brut
(rezultă) 1963 de lei salariul net, bani în mână
Scenariul 2
Salariul minim: 3000 de lei brut
Statul să scutească de taxe 450 de lei pentru toţi angajaţii
(rezultă) 1963 de lei net, bani în mână + majorări pentru toți angajații
Sindicate
10% din taxele angajaților să fie preluate de firme
(rezultă) cresc cu 17% toate salariile
Indexarea automată a salariilor și pensiilor cu rata inflației