Antena 3 CNN Economic De ce vrea Boloș să introducă CNP-ul fiscal: ANAF poate verifica domeniile „cu risc de evaziune fiscală ridicat”. Pe cine vizează

De ce vrea Boloș să introducă CNP-ul fiscal: ANAF poate verifica domeniile „cu risc de evaziune fiscală ridicat”. Pe cine vizează

New Project - 2024-08-01T205007.112
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș | Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    01 Aug 2024   •   21:24

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit joi seară, la emisiunea În fața Națiunii de la Antena 3 CNN, despre motivul pentru care vrea să introducă CNP-ul fiscal în România. Ministrul spune că această măsură vizează persoanele fizice, pentru combaterea evaziunii fiscale.

De ce vrea ministrul Finanțelor să introducă CNP-ul fiscal

Propunerea introducerii CNP-ului fiscal a stârnit controverse. Oamenii, în special, persoanele fizice, nu înțeleg de ce este nevoie ca statul să aibă toate datele lor în momentul în care fac o plată cu cardul.

„Foarte simplu, poate lămurim o dată pentru totdeauna această problemă. Să luăm exemplul unei spălătorii auto. Toată lumea cunoaște domeniul acesta al serviciilor auto și felul în care se fiscalizează veniturile în acest domeniu. În momentul în care de acolo nu ai plecat fără bonul fiscal, acel bon fiscal înregistrat în casa de marcat cu ajutorul codului de identificare fiscală, pentru că am spus să nu avem probleme cu GDPR-ul și cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal, haideți să punem ca alternativă acest cod de identificare fiscală ca să fie protejate datele personale ale oricărui cumpărător sau beneficiar de servicii. În relația cu ANAF, am creat această alternativă pentru cine dorește să-și protejeze datele.

Nu este o obligație, este o opțiune pe care o are orice cumpărător, beneficiar de servicii, că în cazul acesta pe care vi l-am dat cu spălătoria auto, dacă de acolo ai luat acel bon fiscal, ți-ai spus codul tău de identificare fiscală. ANAF are posibilitatea, la sfârșit de an, să centralizeze toate acele cumpărături pe care tu le-ai făcut din domenii de activitate pe care statul le consideră că sunt cu risc de evaziune fiscală ridicat și din totalul acelor sume adunate de-a lungul anului, un procent ți se rambursează înapoi sau îți dă posibilitatea să compensezi cu alte impozite și taxe. Nu este un model pe care România l-a inventat, este un model care este practicat în țările membre ale Uniunii Europene.

Este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri, pentru a ajuta și pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, pe de o parte, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat, care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bune colectări. Acesta este scopul pe care îl avem, pe care l-am explicat celor prezenți și au fost de acord cu această alternativă, fiind un sistem opțional, un sistem care nu obligă pe nimeni, dar care oferă recompensă acelor cumpărători care au adunat aceste bonuri fiscale din zone de activitate cu risc fiscal”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN.

Premierul Marcel Ciolacu a lansat, săptămâna trecută, un atac la adresa partenerilor de guvernare și l-a vizat în mod direct pe ministrul Marcel Boloș, cel care a promovat în ultima perioadă inițiativa așa-numitului CNP fiscal.

„O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă!

Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor", a avertizat Ciolacu.

În acest context, Marcel Boloș spune că respectat cerința premierului Marcel Ciolacu și a avut, pe data de 29 iulie, o consultare cu mediul de afaceri, apoi a pus în dezbatere publică proiectul de cod de procedură fiscală.

„La acea întâlnire am dezbătut problema acestui cod de identificare fiscală cu care, culmea, a fost de acord mediul de afaceri, pentru că mediul de afaceri este cel care are un prim interes ca să eliminăm din concurență pe cei neloiali. Altminteri, cel care nu plătește impozite și taxe devine un competitor neloial în piață”, a spus Boloș.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close