Antena 3 CNN Economic De ce creşte şi numărul salariaţilor şi al şomerilor în acelaşi timp?

De ce creşte şi numărul salariaţilor şi al şomerilor în acelaşi timp?

Ionuţ Bălan
2 minute de citit Publicat la 10:29 31 Mai 2014 Modificat la 10:29 31 Mai 2014
aaa.jpg
Foto: Agerpres
Deşi efectivul salariaţilor din economie s-a majorat  - potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS) - cu 35.000 de persoane, de la 4,328 milioane (decembrie 2013), la 4,363 milioane (ianuarie 2014), a crescut, în paralel, şi numărul şomerilor. Astfel, datele Agenţiei Nationale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la finele lunii ianuarie, numărul total de şomeri, de 529.132 persoane, s-a mărit cu 16.779 de persoane, de la 512.333 în decembrie.

În schimb, numărul şomerilor BIM - care-i include şi pe cei care nu sunt înregistraţi la agenţiile pentru forţa de muncă - s-a micşorat în respectiva lună, până la 730.000, de la 732.000 la finele anului anterior.

Din câte se observă, deşi ultimele cifre relevă că şomerii sunt cu 2.000 mai puţini, numărul salariaţilor creşte cu 35.000. Dar asta cu precizarea că măcar există o corelaţie de trend, pentru că dacă se compara datele INS cu cele ale ANOFM se vede că se majoreaza atât efectivul de salariaţi, cât şi numărul de şomeri.

Menţionez că această problematică a necorelarii între datele şi dinamici a fost analizată recent şi de un studiu BNS.

În România, nu mai puţin de şase instituţii de stat ţin statistici referitoare la numărul de salariaţi. Problema este că fiecare dintre acestea prezintă cifre diferite. Motivele sunt două: instituţiile nu comunică între ele şi fiecare opereaza cu metodologii şi definiţii diferite.

Astfel, cele şase instituţii sunt Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), INS, Ministerul Muncii şi Inspecţia Muncii.

Potrivit BNS, în baza de date a ANAF sunt 6,553 milioane de salariaţi, aici intrand şi persoane care obţin venituri din străinătate, precum şi angajaţii misiunilor diplomatice ale României. Acelaşi studiu al BNS arată că la CNAS erau asigurate, la finalul anului trecut, 6,483 milioane de persoane.

Însă, din ancheta pe gospodarii a INS a rezultat că, la sfârşitul lui 2013, în România erau 6,279 milioane de salariaţi, inclusiv angajaţi "la negru" şi membri ai forţelor armate.  

Mai departe, potrivit Inspecţiei Muncii, la 31 decembrie 2013, existau 5,076 milioane de salariaţi activi pentru care angajatorii erau "la zi" cu plata taxelor şi contribuţiilor sociale.

Pe de altă parte, în baza de date a Casei de Pensii erau înscrişi, în decembrie anul trecut, un număr de 4,48 milioane de asiguraţi.

Iar în statisticile preluate de Ministerul Muncii de la INS, care nu includ angajaţii din firmele cu mai puţin de 4 angajaţi, figurau, în decembrie anul trecut, 4,328 milioane de salariaţi.

S-a vorbit în repetate rânduri de necesitatea ca instituţiile de stat care deţin astfel de evidenţe să-şi coreleze bazele de date şi să-şi compatibilizeze metodologiile şi definiţiile de lucru, astfel încât să existe o statistică unitară cu numărul de salariaţi din România, dar până în prezent nici un astfel de demers nu s-a concretizat.

×
Etichete: somaj salariati someri
x close