Antena 3 CNN Economic De ce au crescut prețurile pe bursa de energie. Burduja: N-a plouat și n-a bătut vântul

De ce au crescut prețurile pe bursa de energie. Burduja: N-a plouat și n-a bătut vântul

parc eolian off shore
"În ultima perioadă probabil că aţi remarcat un preţ mai mare pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat” Sursa foto: Profimedia Images
de A.D.    |    29 Aug 2024   •   18:33

Preţurile pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei, au crescut în ultima perioadă şi există o serie de factori care explică ce se întâmplă, precum seceta, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse şi o serie de indisponibilităţi tehnice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"În ultima perioadă probabil că aţi remarcat un preţ mai mare pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat. Aceste creşteri de preţ nu se reflectă în factura românilor, nici în factura firmelor româneşti, pentru că există schema de compensare plafonare, o schemă valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Sigur că există o sumă de factori care explică ce se întâmplă, poza de moment de pe piaţa energiei, de pe bursa energiei.(...) E adevărat, în luna iulie, de exemplu, şi în ultimele zile am văzut preţuri destul de mari: secetă, cel mai secetos an din ultimul deceniu, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse, deci n-a bătut vântul fiind foarte cald şi, de asemenea, o serie de indisponibilităţi tehnice", a explicat Burduja.

Printre aceste indisponibilităţi, ministrul le-a menţionat pe cele pe liniile de interconexiune cu Ungaria, în mod special, din cauza cărora România n-a putut beneficia de importurile de energie mai ieftină din vestul Europei.

"Când ne uităm la acea hartă, unde România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia sunt cu preţuri ceva mai mari, vedem că este practic o piaţă decuplată, estul Europei de vestul Europei, din cauza acestor probleme de pe reţeaua maghiară", a subliniat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

El a adăugat că au existat şi o serie de probleme tehnice "care au necesitat atenţie şi rezolvări", precum cea de la reactorul 1 de la Cernavodă, care s-a deconectat automat de la SEN în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei.

"De exemplu, la reactorul unu de la Cernavodă. Am salutat şi le mulţumesc celor care realmente au lucrat zi şi noapte pentru a pune înapoi în funcţiune acest reactor 1. Astăzi el este la putere nominală şi puteţi vedea acest lucru. A fost o problemă la unul dintre transformatoare şi echipa de la Nuclearelectrica, împreună cu echipa la Transelectrica, realmente au lucrat zi şi noapte pentru a aduce înapoi acest reactor în Sistemul Energetic Naţional", a punctat Burduja. 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close