Din această cauză, ministrul Muncii, Marius Budăi, a decis luna trecută ca românii să primească pensiile mai devreme decât de obicei, pentru a avea bani să-şi facă cumpărăturile de Sărbătorile Pascale.
În aprilie, pensionarii și-au primit pensiile pe card până în data de 10. De asemenea, pensiile au fost distribuite prin Poștă până în data de 11 aprilie.
În luna mai, însă, se revine la programul normal de încasare a pensiilor.
În prezent, 4.787.920 de pensionari sunt înregistrați în România, iar pensia medie lunară este de 1.739 de lei, arată cele mai recente date de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Citeşte şi: Ce pensie va avea un român cu salariul minim pe economie, de 3.000 de lei
Când va veni poștașul cu pensia în luna mai
Totuşi, data la care pensionarii români primesc banii în luna mai 2023 diferă în funcție de modul în care au ales să le fie virată pensia.
În această lună, poștașul va livra pensiile beneficiarilor în perioada 1-15 mai.
Astfel, pensiile vor fi virate pe cardurile pensionarilor în data de 12 mai, dar nu mai târziu de 13 mai.
Lunar, pensiile se achită pe card "în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni", transmite de Casa de Pensii.
De asemenea, în ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia pentru luna aprilie va intra pe card în jurul datei de 12 mai.
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Vezi şi: Ce pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani
Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.
Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.
"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.