Data la care vor intra banii pensionarilor români şi în februarie depinde şi de modul în care aceştia au ales să se facă plata.
Unii români vor ca pensia lor să le fie adusă de poştaş, în timp ce alţi pensionari au optat pentru plata pensiei pe card.
În plus, bătrânii vor primi mai mulţi bani în această lună. În afară de pensie, mare parte dintre pensionari beneficiază şi de voucherele pentru alimente.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia
Şeful Casei de pensii a explicat care este situaţia şi a numit categoriile de pensionari care nu vor avea creşteri ale pensiilor în septembrie, la recalculare.
"4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%.
Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri.
Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate", a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
Astfel, 1,6 milioane de români nu se vor bucura de creşterea pensiilor. Este vorba, aşadar, de românii care nu au contribuit mulţi ani la plată şi nici nu au contribuţii mari achitate.
Cum află românii când se pot pensiona
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.
Data la care intră pensiile în februarie 2024
Astfel, plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii.
Pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră de obicei pe card în data de 12, cel târziu pe 13.
La sfârşitul anului 2023, România avea 4,6 milioane de pensionari.