Antena 3 CNN Economic Ce pensie va avea un român care a lucrat toată viața în condiții normale, fără grupă de muncă. Daniel Baciu: ”Creștere de peste 40%”

Ce pensie va avea un român care a lucrat toată viața în condiții normale, fără grupă de muncă. Daniel Baciu: ”Creștere de peste 40%”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:00 26 Mai 2024 Modificat la 16:00 26 Mai 2024
daniel baciu pensii Antena 3 CNN - Facebook / Po?ta Rom?n?
Ce pensie va avea un român care a lucrat toată viața în condiții normale, fără grupă de muncă. Daniel Baciu explică Sursa foto: Antena 3 CNN/ Facebook / Poșta Română

Mai sunt doar câteva luni până când pensiile românilor vor crește. Unele mai mult, altele mai puțin, și altele deloc. Din păcate, există peste un milion de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus la pensie. 

Potrivit șefului CNPP, este vorba despre  ”pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”. 

Daniel Baciu a anunțat, de asemenea, că procesul de recalculare este aproape finalizat. 

”Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a explicat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Calcule pentru orice pensionar care a lucrat la birou, în condiții normale

Până vor primi aceste decizii, pensionarii stau cu sufletul la gură pentru că nu știu dacă sau câți bani vor primi în plus lunar. Iar pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine, șeful CNPP a venit și cu un exemplu.

”Este un exemplu simplu, ca să înțeleagă lumea foarte bine cum se calculează noul cuantum al pensiei cu 1 septembrie.

Avem o pensie în plată de 3555 de lei. O femeie inspector. Și aș vrea să fac o precizare. Toate calculele sunt făcute la o pensie brută, știm foarte bine că toate pensiile de peste 2000 de lei se impozitează cu 10%. Atât pensia de la care pornesc este pensia brută, cât și pensia rezultată în urma procesului de recalculare.

Avem un număr în decizia de pensionare de 49,04468 și un stagiu de cotizare, fiind inspector, evident că are un stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, de 42 de ani, o lună și 11 zile. Pentru acești 42 de ani care sunt toți în condiții normale de muncă, calculăm punctele de stabilitate astfel: 

  • 25-30 ani, 5 x 0,5 = 2,5 puncte
  • 30 - 35 ani 5 x 0,75 = 3,75 puncte
  • 35 - 42 ani 7 x 1 = 7 puncte 
  • 1 lună = 0,08333 puncte

Asta duce la un total de 13,3333 puncte. Deci cu cât stagiul de cotizare este mai mare, cu atât punctele de stabilitate cresc. Aceste 13 puncte se adaugă la cele 49,04468, pe care doamna deja le avea pentru contributivitate, rezultând un număr total de puncte de 62,37801. Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință, adică avem 62,37801 x 81, rezultând o pensie, după 1 septembrie, de 5053 de lei, Adică o creștere de 1500 de lei, adică 42% în plus față de pensia pe care o are în plată.

Acest exemplu poate fi în luat în calcul pentru orice om care a lucrat la birou”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS

×
Etichete: Daniel Baciu pensie
x close