Antena 3 CNN Economic Daniel Baciu a anunțat cât vor primi în plus românii cu pensii mici, de la 1 septembrie: ”Creșteri foarte mari!”

Daniel Baciu a anunțat cât vor primi în plus românii cu pensii mici, de la 1 septembrie: ”Creșteri foarte mari!”

Daniel Baciu vine cu vești excelente pentru românii care au pensii mici, sau care au fost remunerați, toată viața, doar cu salariul minim pe economie.

Daniel Baciu a anunțat cât vor primi în plus românii cu pensii mici, de la 1 septembrie: ”Creșteri foarte mari!”
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie. Daniel Baciu: "Este un plus pe care noi îl acordăm românilor"
de Laura Dinu    |    29 Mai 2024   •   00:00

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că procesul de recalculare este aproape finalizat, urmând ca taloanele să fie tipărite în scurtă vreme.

”Suntem în plin proces de tipărire a taloanelor de pensie pe luna iunie, mai avem două luni, iulie și august, iar deja din luna septembrie tipărim taloanele noi, cu noul cuantum al pensiei recalculat conform Legii 360.

Începând din luna iunie, începem procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, iar cu data de 1 septembrie deja să își primească pensiile, să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării făcute după noua lege a pensiilor.

Chiar mai mult de trei milioane de oameni (vor primi majorări, n.red.) pentru că punctele de stabilitate vor aduce un plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a declarat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Ce sunt punctele de stabilitate

Punctele de stabilitate reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Sporurile și veniturile cu caracter nepermanent vor fi luate în calcul

O altă veste bună din partea guvernanților este faptul că anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Condiția pe care o pun autoritățile pentru ca aceste venituri să fie luate în calcul este ca asupra lor să se fi datorat contribuții sociale.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a explicat și șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Românii ale căror pensii aproape se dublează

De asemenea, acesta a vorbit și despre românii care vor primi creșteri semnificative la pensie. Este vorba despre cei care au un stagiu de cotizare foarte mare.

”Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a spus el.

Daniel Baciu, vești bune pentru românii cu pensii mici

Și pe lângă faptul că șeful CNPP susține că ”nicio pensie nu va scădea” în urma recalculării, acesta vine și cu vești bune pentru românii care trăiesc din pensii mici.

”Cei care au pensii mici, care au lucrat pe salariul minim pe economie pentru o perioadă lungă de timp, acolo creșterile vor fi foarte mari. Vor fi de peste 50%, în funcție de stagiile de cotizare”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close