Antena 3 CNN Economic Daniel Baciu a anunțat care sunt pensionarii care vor primi cei mai mulți bani de la 1 septembrie: ”Creșteri de 90%!”

Daniel Baciu a anunțat care sunt pensionarii care vor primi cei mai mulți bani de la 1 septembrie: ”Creșteri de 90%!”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat care sunt pensionarii care vor primi cei mai mulți bani după recalculare.

de Laura Dinu    |    28 Mai 2024   •   00:00

Potrivit șefului CNPP, procesul de recalculare este aproape finalizat. 

”Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a explicat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus

Oficialul a vorbit şi de numărul pensionarilor care vor primi de la 1 septembrie bani în plus, odată cu majorarea pensiilor prevăzută de noua lege.

"În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. 

Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat. 

Toți cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi măriri care se vor concretiza în acele puncte de stabilitate care le prezintă foarte clar, sunt precizate în lege. 

Deci avem un număr destul de mare, un număr foarte mare. Noi estimăm ca peste 70% dintre pensionari să primească măriri în urma acestui proces de recalculare", a declarat Daniel Baciu.

Pensionarii care vor primi cei mai mulți bani

Cu alte cuvinte, mai mult de trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari după 1 septembrie 2024. 

”Începând din luna iunie, începem procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, iar cu data de 1 septembrie deja să își primească pensiile, să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării făcute după noua lege a pensiilor. 

Chiar mai mult de trei milioane de oameni (vor primi majorări, n.red.), pentru că punctele de stabilitate vor aduce un plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a declarat șeful CNPP.

Acesta a vorbit și despre seniorii care vor avea cele mai mari creșteri. 

”Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a mai spus el. 

Ce sunt punctele de stabilitate

Printre principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor este introducerea punctelor de stabilitate, care reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Scrisoarea lăsată în vestiar de jucătorii naționalei, după meciul Euro 2024 cu Olanda
x close