Băncile pot deschide conturi pentru migranți, dar nu pot să își asume riscurile privind finanțarea terorismului, a declarat, luni, Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), într-o conferință de specialitate.
'Îi întrebam pe colegii din Europa dacă ei au rezolvat problema asta apropo de cont, dacă mai există cont curent, dacă este cont de plăți, dacă se va face într-o altă industrie paralelă și noi o numim shadow banking. Shadow banking înseamnă că se transferă operațiunile bancare în alte industrii care nu sunt reglementate și care nu sunt monitorizate. Poate asta sună prost din partea noastră dar înseamnă că riscurile și pierderile, pericolele vor fi acolo, în alte industrii. Vor ajunge la consumatori care astăzi nu sunt atenți din perspectiva asta, nici legislativul nu este atent, nimeni nu este. E așa, un fel de bucurie, că băncile mai au o pierdere. Cineva va trebui să își asume. Din discuțiile noastre cu instituțiile din România dar și cu colegii din Europa am zis că da, băncile pot să deschidă pentru migranți, într-o anumită sumă, dar asumați-vă dumneavoastră riscurile de terorism și finanțarea terorismului și așa mai departe', a spus Dănescu, citat de
Agerpres.
El a precizat că cineva trebuie să își asume dacă băncile trebuie să deschidă migranților conturi indiferent dacă au documente sau nu.
'Noi facem ce ni se cere, dar nu ne putem asuma acest risc pentru că nu se corelează legi, reglementări, cunoașterea clientelei. Dacă nu ții seama de ea și trebuie să deschizi conturi la toți migranții, indiferent de sumă, indiferent cum, indiferent când, indiferent cu ce documente sau cu ce nedocumente cineva trebuie să își asume acest risc. I-am întrebat pe colegii de la EBF (European Banking Federation n.r.) și au spus că nimeni nu aplică dar este o presiune foarte mare de la aceiași care dau alte inițiative împotriva băncilor', a explicat reprezentantul ARB.