Antena 3 CNN Economic Dăncilă: Nu Guvernul e responsabil de evoluţiile inflaţiei. Aceasta e în grija şi răspunderea BNR

Dăncilă: Nu Guvernul e responsabil de evoluţiile inflaţiei. Aceasta e în grija şi răspunderea BNR

2 minute de citit Publicat la 17:29 27 Iun 2018 Modificat la 17:29 27 Iun 2018
o_1ch0qbi1i1ltvth71mua17if1fmq8.jpg

 Guvernul nu este responsabil de evoluţiile inflaţiei, aceasta fiind în "grija şi răspunderea" Băncii Naţionale a României, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.

"De ce minţiţi oamenii când le spuneţi că fiecare lună a crescut preţurile cu 5,4%? Ştiţi bine că nu e aşa! Chiar dacă preţurile ar scădea constant de la lună la lună, prin raportarea la anul trecut inflaţia s-ar menţine la nivel aparent mai ridicat faţă de anul trecut. În mod real, faţă de luna decembrie 2017, până în prezent preţurile au crescut cu doar 2,4%, adică mai puţin de jumătate din cât raportaţi sus şi tare dvs. Mai mult, inflaţia medie în ultimele 12 luni, calculată după metodologia Eurostat, a fost în România de 2,6%, iar această inflaţie s-a resimţit în majoritatea statelor europene. (...) Nu Guvernul este cel care e responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale", a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură 'Demiterea Guvernului Dragnea - Dăncilă, o urgenţă naţională!', semnată de PNL, USR şi PMP.

Prim-ministrul a spus că informaţiile privind "inflaţia de 5,4% şi evoluţia ROBOR" reprezintă una dintre dezinformările din textul moţiunii.

"Ştiţi bine sau poate că nu ştiţi că această inflaţie de 5,4% raportată la perioada similară din anul precedent este o inflaţie pur statistică. Ea nu reflectă impactul real al creşterii preţurilor, resimţit de populaţie, spre deosebire de inflaţia raportată la luna precedentă, care arată efectiv evoluţia continuă a preţurilor şi efectul real în buzunarul cetăţeanului. Da, a avut loc o majorare a preţurilor la finalul anului trecut, dar vă rog să reţineţi că România a avut una dintre cele mai mici rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană în anul 2017. Ştiţi sau ar trebui să ştiţi că factorii principali au fost legaţi de preţul internaţional al ţiţeiului, de criza unor alimente la nivel european sau de preţurile la energie în contextul liberalizării pieţei, convenită cu mult timp în urmă cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. (...) După momentul de anul trecut, majorările de preţuri s-au diminuat aproape în totalitate cu creşteri medii de sub 1% de la lună la lună, şi chiar cu scăderi de preţuri la alimente de bază, la ulei, la zahăr sau la ouă, şi lista poate continua, pe lângă alte produse de bază, precum făina, pâinea sau laptele, unde preţurile au stagnat", a precizat Dăncilă.

Ea adăugat că în acest moment dobânda ROBOR este puţin peste 3%, cu mult mai mică faţă de anul 2009, când a fost de aproape trei ori mai mare, respectiv de 10,65%.

×
x close