Astăzi începe o nouă vizită a Fondului Monetar la Bucureşti. Discuţiile sunt importante, pentru că se vor discuta şi următorii paşi în materie de fiscalitate, da nu numai. Guvernul mai trebuie să lămurească şi o altă problemă majoră, pentru ca în pofida faptului că economia creşte, aceasta creştere nu se simte şi în veniturile la buget.
Guvernul dă din nou examen în faţa reprezentanţilor FMI. Posibilitatea reducerii CAS va fi principala tema de discuţie, însă reprezentanţii Fondului vor să vadă şi să analizeze câţi bani a adunat statul în vistierie în primele luni ale anului, şi dacă poate suporta reducerea contribuţiilor.
În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. Încasările bugetare din primele patru luni sub sub aşteptări, Guvernul spernd să strângă mai mulţi bani din acciza la carburanţi dar şi din taxa pe stâlp.
Analiştii sunt de părere că, deşi cifrele macroeconomice sunt foarte bune, este surprinzător faptul că acestea nu s-au reflectat şi în indicatorii bugetului. Astfel, chiar dacă sumele sunt mai mari decât anul trecut, încasările bugetare pe primele luni ale lui 2014 sunt departe de prognozele luate în calcul la construirea bugetului, iar Executivul va trebui să prezinte argumente foarte solide în faţa partenerilor financiari internaţionali ai României, pentru a-i convinge să accepte o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale. Impactul scăderii cu cinci puncte procentuale a CAS la angajator asupra veniturilor bugetare este estimat la peste 2,5 miliarde de lei pentru semestrul II al acestui an.
Chiar dacă
România a înregistrat cea mai bună creştere economică din UE, tot are minusuri la câteva capitole, susţine reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria.
Sunt încă probleme cu absorbţia fondurilor europene, de infrastructură, dar şi în privinţa companiilor de stat. Guillermo Tolosa spune că România ar trebui să profite de oportunităţile pe care le are pentru a susţine şi accelera avansul economic.