Se pare că motorul creşterii economice va fi cererea internă, după ce în 2013 exporturile şi agricultura au dat imboldul. De asemenea, Comisia Europeană anticipează că investiţiile "vor prinde viteză" în acest an, sprijinite de o mai bună absorbţie a fondurilor UE şi de "marile proiecte de infrastructură".
În privinţa inflaţiei, se pare că aceasta se va tempera, atingând niveluri minime istorice în primul semestru în principal datorită preţurilor la alimente, urmând să revină în a doua parte a anului, pe fondul efectului accizei majorate la carburanţi. Comisia estimează o inflaţie medie anuală de 2,5% pentru 2014, care ar urma să crească la 3,3% anul viitor, pe fondul revenirii cererii interne.
De asemenea, se anticipează că procesul de consolidare fiscală va continua iar deficitul bugetar nu va depasi 2,2% din PIB anul acesta.
Statul speră în continuare să reuşească o mai bună colectare a veniturilor la buget şi să reducă gradul evaziunii fiscale. Însă anul trecut, ANAF a strâns cu aproape 4% sub nivelul prognozat, în bugetul general consolidat ajungând 200 mld. lei.
Evaziunea continuă să rămână la un nivel ridicat. România pierde aproape 30 de miliarde de euro din evaziunea fiscală. În 2013 aceasta a fost estimata la cel putin 20% din PIB.
Gradul redus de colectare a veniturilor bugetare din 2013 a fost pus de unii analişti si pe seama reorganizării Fiscului.
Antreprenorul Ilan Laufer a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu la Daily Income, unde a vorbit despre creşterea economiei, dar şi despre beneficiile reducerii CAS.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".