Antena 3 CNN Economic Daily Income. Comisia Europeană, cu ochii pe Codul Fiscal

Daily Income. Comisia Europeană, cu ochii pe Codul Fiscal

1 minut de citit Publicat la 10:17 18 Iun 2015 Modificat la 10:17 18 Iun 2015
daily.JPG
Foto: VideoNews
Ediţia de joi a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu, a tratat subiectul Codului Fiscal, discutat, trecut prin Senat, ajuns acum în Camera Deputaţilor. Este de aşteptat ca acesta să fie gata la începutul lunii iulie. De altfel, au început şi discuţiile cu troica internaţională (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană) pe marginea acestuia. 
 
Dar lucrurile nu au mers aşa cum era de aşteptat. Astfel, Codul Fiscal şi codul de procedură fiscală au suportat modificări majore faţă de forma iniţială a Guvernului. 
 
Dragoş Frumosu, Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a explicat, că toate bâlbele pe acest subiect dau senzaţia că analizele nu au fost făcute cum trebuie.
 
"Toate aceste neclarităţi, bâlbe, interpretări, dau senzaţia unei analize care nu s-a făcut cum trebuie, la momentul respectiv. Atunci când Guvernul luase decizia de a modifica anumite articole din Codul Fiscal, în favoarea mediului de afaceri, ne-am gândit că în sfârşit se va mişca ceva în economia românească."
 
Frumosu a explicat şi că există o serie de fenomene ciudate în piaţă, apărute după reducerea TVA la alimente şi a exemplificat: 
 
"Revin şi mă duc puţin la reducerea TVA la alimente.Au apărut tot soiul de fenomene în piaţă. Mă refer la reduceri de TVA şi scumpiri sub alte forme. Eu am întâlnit un fenomen foarte ciudat. La un hypermarket, dând întâmplător peste nişte preţuri, directorul unităţii mi-a explicat că producătorii au crescut preţurile la unele produse. L-am rugat să vină să arate factura veche şi cea nouă a unui producător care a făcut astfel de lucruri. Dânsul a justificat prin faptul că ieftinirea pe luna iunie la produse, în urma reducerii TVA, este suportată de salariile angajaţilor din hypermarket."
 
De altfel, Frumosu a explicat, punctual, cum s-au făcut modificări de preţuri acolo unde nu există, de obicei, astfel de situaţii.
 
"Am urmărit o declaraţie ale reprezentanţilor asociaţiei retailerilor, care spuneau că preţurile se modifică de nenumărate ori, care exemplificau cu apa minerală. Apa minerală, până la reducerea TVA, nu a avut de ani de zile nicio creştere de preţ. Apa provine din izvor, costurile cu îmbutelierea sunt aceleaşi. Creşterea nu poate fi justificată decât de creşterea preţurilor retailerilor."
 

×
x close