Antena 3 CNN Economic Cursul BNR va trece de pragul psihologic în următoarele 6 luni. La cât va ajunge inflaţia

Cursul BNR va trece de pragul psihologic în următoarele 6 luni. La cât va ajunge inflaţia

Sedinta BNR prezidata de Mugur Isarescu
Sedinta BNR stabileste cursul euro-leu FOTO: Agerpres
de Mihai Paul    |    16 Sep 2024   •   13:19

Un sondaj al CFA România anticipează faptul că în următoarele 6 luni leul se va deprecia faţă de euro, cursul ajungând să treacă peste pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. În acest moment, cursul este în scădere, euro fiind cotat în şedinţa din 13 septembrie la 4.9737 Lei.

Astfel, sondajul transmite faptul că depăşirea acestei valori psihologice se va face în curând,  89% dintre participanţi fiind convinşi de o depreciere a leului în următoarele luni, în timp ce 11% au anticipat o stagnare.

 Valoarea medie a cursului BNR pentru 6 luni ar fi conform sondajului de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce anticiparea pentru o perioadă de 12 luni, până în august 2025, propune o valoarea medie a cursului de 5,0735 lei pentru un euro, conform Agerpres.

Totuşi, precedentul sondaj propunea luna septembrie a acestui an ca moment de depăşire a acestei limite de 5 lei în condiţiile în care cursul BNR  a fost destul de stabil în 2024, în jurul valorii de 4.97 lei pentru un euro. 

Asociația CFA România uneşte profesioniștii în investiții din România, deținători ai calificării Chartered Financial Analyst  eliberată de CFA Institute.  Asociația CFA România se numără printre cele 170 de societăți membre ale CFA Institute.

 Sondajul CFA anticipează şi alte schimbări, survenite pe fondul scăderii Indicatorului de Încredere Macroeconomică. 

"Se observă o evoluţie divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiţii curente creşte, anticipaţiile scad accentuat, în condiţiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvenţă ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipaţiile de deficit public extrem de ridicat conduc la aşteptarea unei majorări a fiscalităţii în anul următor", a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Se majorează datoria publică, scad preţurile la proprietăţi rezidenţiale 

Rata anticipată a inflaţiei pentru o perioadă de 12 luni este majorată şi s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În schimb, 50% dintre participanţii la sondaj prevăd o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 33% spun că va urma o stabilitate a acestui indicator.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze şi este prevăzut la 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 2%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% previzionează o creştere. De asemenea, 28% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% că sunt supraevaluate.

×
Subiecte în articol: curs BNR datorie publica inflatie
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close