Curs valutar 23.09.2022 | Cursul afișat de BNR pentru dolarul american este de 5,0679 lei, de la 5,0103 lei joi (creștere de 1,15%) în timp ce euro este cotat la 4,9437, cu o creștere ușoară, de 0,05% față de ziua precedentă.
Creşterea vine pe fondul evoluțiilor de pe pieţelor valutare externe. Pe piaţa internaţională, dolarul a urcat la maximul ultimelor două decenii.
Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce datele au arătat că încetinirea economiei germane s-a agravat în septembrie, în timp ce consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cu o inflație în creștere.
Ce înseamnă pentru români faptul că moneda SUA a atins un maxim istoric
Specialiștii se așteaptă ca în perioada următoare moneda europeană să tot piardă teren în fața dolarului american, tocmai din cauza faptului că există o neîncredere a investitorilor în această perioadă, ca urmare a anunțurilor venite dinspre Rusia.
Pe de altă parte, aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie. De fiecare dată când crește dolarul american, se scumpesc motorina și benzina, pentru că petrolul vine mare parte din America.
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, la News Hour with CNN, care ar fi alte efecte ale acestei cotații a dolarului.
"Pe lângă creșterea prețului la carburanți, pentru că da, sunt cotate în dolari aceste mărfuri, ne vom trezi probabil și cu haine, produse alimentare, produse nealimentare, electronice mai scumpe, pentru că noi aducem foarte multe astfel de produse din China și le aducem pe dolari.
Deci, tot ce înseamnă importuri în dolari se vor scumpi în perioada următoare. Lucrurile s-ar putea să nu arate chiar atât de rău. În momentul de față, dolarul e la această cotație din cauza emoției generate de anunțul lui Putin de ieri privind escaladarea conflictului. În perioada următoare s-ar putea ca lucrurile să se nuanțeze și să se liniștească, pentru că nici americanii nu-și doresc un dolar atât de puternic, în condițiile în care la nivel internațional și pe ei îi dezavantajează în exporturile pe care le fac.
S-ar putea, pe de altă parte, ca și în Uniunea Europeană să susțină euro, Banca Centrală Europeană, să crească dobânda-cheie și, în acest fel, să facă euro mult mai atractiv în relație cu dolari. Deci, să ne așteptăm ca în orizont de câteva luni euro și dolarul să ajungă din nou la paritate", a spus Adrian Negrescu.