România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de varf. Acest lucru s-ar putea repeta mai ales pe timp de iarnă când România va fi nevoită să cumpere energie pentru a-și acoperi consumul, o arată chiar și ultimul raport al Transelectrica. Asta se va vedea și pe facturile românilor.
Dar de ce plătim noi atât de mult pe energie față de alte state europene? Totul se întâmplă din cauza producției scăzute de energie eoliană atât din România, cât și din țările vecine. Iar la noi ajunge prea puțină energie la preţ avantajos din Vest, pentru că mare parte rămâne în Ungaria și Austria. Iar producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură.
Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct în facturi. Mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de kw-h şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei.
Oricum la iarnă, preţurile pentru toți vor fi mult mai mari. De exemplu, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună.
Pentru cei care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, atunci întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă.
La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună.