Antena 3 CNN Economic Cum va rezolva Guvernul jalonul din PNRR privind pensiile speciale. Marcel Boloș: „Sunt în lucru două variante”

Cum va rezolva Guvernul jalonul din PNRR privind pensiile speciale. Marcel Boloș: „Sunt în lucru două variante”

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 18:55 01 Apr 2025 Modificat la 09:41 02 Apr 2025
ministrul investitiilor proiectelor europene marcel bolos 1 aprilie 2025
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, marți, 1 aprilie 2025. Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto/ Andreea Alexandru

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că în acest moment sunt în lucru două variante pentru reforma pensiilor speciale, jalon care este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit Agerpres.

Boloş a precizat, la Palatul Parlamentului, că cererea de plată numărul 3 din PNRR este parţial suspendată, cauza principală fiind cea a jalonului privind pensiile speciale, iar termenul pentru soluţionarea acestui jalon este de 6 luni de la data comunicării oficiale a scrisorii Comisiei Europene privind situaţia acestei cereri.

„Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni. (...)

Sunt în lucru două variante. Varianta în care peste un anumit prag al pensiilor se va impune un anumit procent de impozitare a veniturilor, dar această măsură este parte a pachetului de măsuri pentru reforma fiscală, pentru că avem şi un jalon în ceea ce priveşte reforma fiscală. Acest prag urmează să fie discutat în funcţie de simulările pe care le avem la Ministerul de Finanţe, pentru că echitatea priveşte cât ia în mână un magistrat raportat la ceilalţi beneficiari din sistemul public de pensii. (...)

A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Boloş a menţionat că în cazul în care România nu rezolvă această problemă de echitate a pensiilor speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.

Boloş: Avem perspectiva să putem restructura cererile de plată în două

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că România are perspectiva să depună doar două cereri de plată către Comisia Europeană, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care să fie cuprinse toate jaloanele rămase.

El a fost întrebat dacă există deschidere din partea autorităţilor de la Bruxelles ca în loc de 8 cereri de plată, câte ar mai trebui să depună ţara noastră în PNRR, să poată depune cel mult 6 cereri de plată.

„Vreau să mulţumesc Comisiei Europene pe această cale pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru a avea această discuţie legată de introducerea unor proiecte noi de investiţii în PNRR. Dacă acest lucru nu era posibil, atunci discutam într-adevăr de un mare eşec pentru România în privinţa implementării investiţiilor.

Astăzi discutăm de înlocuirea acestor proiecte de investiţii pentru ca România să nu piardă fondurile europene. Cred că este un câştig foarte mare, pentru că în subsidiar, odată cu renegocierea, avem şi perspectiva aceasta ca din patru cereri de plată, inuman, nu le putem depune, să putem să le restructurăm în două cereri de plată, care să închidă problema implementării PNRR”, a spus Boloş la Palatul Parlamentului.

Cine este responsabil pentru faptul că România a rămas în urmă cu PNRR

El a fost întrebat cine se face responsabil pentru faptul că România a rămas în urmă cu PNRR.

„Aici noi discutăm de ritmul de implementare a investiţiilor, pentru că problema pe care o avem este cea legată de implementarea investiţiilor. După cum ştiţi, noi ne-am concentrat de fiecare dată ca cererile de plată să fie depuse la timp, jaloanele să fie îndeplinite, dar aceasta nu înseamnă că noi am şi rezolvat problema de implementare a investiţiilor. Sunt coordonatori de reformă şi investiţie care au capacitatea de administrare a investiţiilor scăzută.

Un funcţionar nu poate gestiona 455 de contracte câte îi revin în implementare, nici dacă s-ar multiplica. Şi atunci soluţiile pe care noi le vom propune în perioada următoare probabil vor fi şi cele de transfer între coordonatorii de reformă a implementării proiectelor de investiţii şi, mai concret, MIPE probabil că va prelua de la anumiţi coordonatori de reformă şi investiţii partea de implementare, pentru ca să intrăm în normalitate”, a spus ministrul.

Marcel Boloş a menţionat că România mai are la dispoziţie un an şi jumătate pentru a implementa investiţiile din PNRR.

„Noi trebuie să ne concentrăm acum pe înlocuirea proiectelor de investiţii, astfel încât la final, când tragem linie, să nu ajungem să plângem după grantul de 13,7 miliarde euro pe care îl avem la dispoziţie, să nu ajungem să blocăm investiţiile care sunt vitale pentru dezvoltarea României. (...)

Acum trebuie să ne concentrăm pentru ca să închidem rapid renegocierea. Dacă pierdem luna aprilie şi nu închidem renegocierea, s-a dus termenul pentru ca să putem închide PNRR din perspectiva renegocierii. Şi e un mare risc pe care eu nu vreau să mi-l asum”, a afirmat Boloş. 

Marcel Boloş a fost invitat, marţi, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, pentru a prezenta stadiul negocierilor şi al propunerilor de modificare a PNRR.

×
x close