Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.
”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante.
În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare.
Apoi, noi trebuie să verificăm aceste dosare și să picăm pe același punctaj pe care respectivul l-a avut când a ieșit la pensie”, a explict șeful Casei de Pensii, sâmbătă, la Antena 3.
Daniel Baciu a explicat și cum se calculează pensia, luând ca exemplu dosarul unui bărbat care a lucrat aproape 30 de ani în tricotaje.
Cum se calculează pensia. Exemplu dat de șeful Casei de Pensii
”Sunt două date foarte importante pe care noi trebuie să le urmărim: decizia de pensie pe care orice om are când iese la pensie.
Când facem evaluarea, noi ne referim, în principal, la stagiul de cotizare realizat și al doilea indicator este numărul total de puncte realizate de respectivul beneficiar.
Spre exemplu, cazul unui bărbat care are un stagiu de 38 de ani o lună și 20 de zile și are un total de puncte de 23,81575.
Are 22 de ani realizați în grupa a doua de muncă, aceștia sunt anii cotizați. La ei se adaugă un spor de ani în plus aferent grupei a doua de muncă, astfel încât, cu cei cinci ani de condiții normale realizate, ajunge la acest stagiu de 38 de ani, o lună și 29 de zile.
A lucrat în tricotaj, efectiv a lucrat 22 de ani și 24 de zile în grupa a doua, respectiv cinci ani în condiții normale.
Deci, după 27 de ani de muncă, în momentul de față a ajuns la un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1586 de lei și vedem că are în jur de 1.500 de lei”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Limita de vârstă pentru pensionare în 2022. Cine poate ieși mai devreme la pensie în acest an
Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiţia îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii. Totuşi, unele persoane pot ieşi la pensie cu limita de vârstă puţin mai devreme decât în mod obişnuit.
Vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii. Astfel, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, iar cel complet - de 35 de ani), cei ce ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie, potrivit avocatnet.ro.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei, vârsta este de 63 de ani, de principiu, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
În 2022, de exemplu, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile.
Ce bărbaţi se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022
În prezent, toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: se vor putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare - cel puțin 15 ani munciți legal.
Ce femei se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022
Vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani. Dar această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030.
Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.
Potrivit calculelor făcute de sursa citată, se pot pensiona în perioada ianuarie-martie 2022, femeile care au 61 de ani și nouă luni cu 15 ani stagiu minim de cotizare. În lunile mai-iulie 2022, se pot pensiona femeile de 61 de ani şi 10 luni, iar în perioada septembrie-noiembrie 2022, femeile care împlinesc 61 de ani şi 11 luni, dar care au 15 ani stagiu de cotizare.