Antena 3 CNN Economic Cum își vor putea primi românii banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregătește „creditul fiscal”

Cum își vor putea primi românii banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregătește „creditul fiscal”

Cum își vor putea primi românii banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregătește „creditul fiscal”
Românii și-ar putea primi o parte din banii cheltuiți înapoi. Sursă foto: Madrolly / Getty Images
de Laura Dinu    |    30 Iun 2024   •   07:00

Românii care cer bonul fiscal la anumite servicii și magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier, ar putea primi reduceri de taxe, și chiar și sume de bani înapoi. 

Prin această măsură, statul își dorește să elimine evaziunea uriașă din aceste domenii. Iar sumele nu sunt deloc neglijabile. De exemplu, la cumpărături de 5000 de lei, românii ar putea primi înapoi 500 de lei. În acest mod, aceștia vor fi încurajați să ceară bonul fiscal.

Anunțul a făcut chiar de ministrul Marcel Boloș, la Observator. Potrivit acestuia, sistemul, care este numit și credit fiscal, este în pregătire la Ministerul Finanțelor.

"Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare", a explicat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Acesta spune că cei mai mulți bani nedeclarați sunt în servicii, precum service-uri auto sau saloane de înfrumusețare, industria alimentară, agricultură şi comerț.

Pentru a putea beneficia de reduceri, persoanele fizice trebuie să se înscrie în Spațiul Privat Virtual de la ANAF. 

"Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii", a adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

10% din sumă înapoi

La cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, spre exemplu, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ul ar putea fi de 10% din sumă.

"Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu", mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Reducere pe impozitul de venit

Pe de altă parte, statul se gândește și la o măsură precum reducerea impozitului pe venit. Valoarea creditului fiscal acumulat va putea fi verificată de angajatori. 

Măsura a fost recomandată şi de Banca Mondială. Ministerul Finanțelor s-a inspirat din modelul portughez, însă un sistem similar există şi în Spania. 

"Atunci când cumperi un electrocasnic sau îmbunătățești locuința ta, poţi merge cu acele bonuri care au QR code şi poţi cere o reducere la taxele şi impozitele locale din locuinţă", spune Leonard Rizoiu, antreprenor.

Cod QR pe bonurile fiscale

Toate aceste deduceri cer din partea Guvernului o mulțime de schimbări. De exemplu, bonurile fiscale vor avea cod QR. 

"În momentul în care scanezi codul QR, odată ce aplicația va fi funcțională, îţi va apărea un mesaj, a fost sau nu înregistrat, şi dacă nu a fost, să ai opțiunea să notifici, să trimiți prin aplicație un semnal către ANAF", arată Gabriel Biriş, expert fiscal.

Aceste schimbări vor fi făcute însă pe banii antreprenorilor. În România sunt 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din ţară vor trebui să modifice softul aparatelor fiscale și să îl avizeze. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.

"Vorbim de un proces care va dura între 4 şi 5 luni, depinde foarte mult ce găsim în piaţă", spune Velin Ganev, distribuitor case de marcat. 10% din casele de marcat din România vor trebui schimbate. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close