Antena 3 CNN Economic Acţiunile platformei X nu se mai vând public. Valoarea companiei a scăzut cu 80% dupa ce a fost cumpărată de Elon Musk

Acţiunile platformei X nu se mai vând public. Valoarea companiei a scăzut cu 80% dupa ce a fost cumpărată de Elon Musk

elon musk X
Platforma X a scăzut enorm ca valoare. Foto: Hepta
de M.P.    |    02 Oct 2024   •   16:06

Platforma de social media cunoscută anterior sub numele de Twitter valorează cu aproape 80% mai puțin decât acum doi ani, când Elon Musk a cumpărat-o, potrivit estimărilor gigantului de investiții Fidelity.

X nu se mai tranzacționează public după ce Musk a cheltuit 44 de miliarde de dolari pentru a o privatiza în octombrie 2022.

Cu toate acestea, Fidelity dezvăluie ceea ce crede că este valoarea acțiunilor sale din X, iar aceste estimări servesc drept barometru atent urmărit pentru sănătatea generală a companiei, conform CNN.

La sfârșitul lunii august, aceste acțiuni valorau doar 4,2 milioane de dolari, conform unei declarații depuse duminică de Fidelity's Blue Chip Growth Fund.

Această nouă estimare marchează o scădere de 24% a valorii față de cea estimată de Fidelity la sfârșitul lunii iulie. Și reprezintă un declin uluitor de 79% față de valoarea de 19,66 milioane de dolari pe care Fidelity a estimat-o pentru acțiuni în octombrie 2022, când Musk a achiziționat Twitter.

Noua evaluare a Fidelity implică faptul că aceasta consideră că X valorează acum doar 9,4 miliarde de dolari - departe de cele 44 de miliarde de dolari plătite de Musk. Alți investitori ar putea evalua X în mod diferit.

Analiștii spun că scăderea prețului lui Fidelity pentru X reflectă probabil scăderea veniturilor din publicitate ale companiei, care nu mai publică indicatori financiari trimestriali.

„Musk a plătit în mod clar prea mult pentru acest activ”, a declarat Dan Ives, managing director și analist senior de acțiuni la Wedbush Securities, pentru CNN într-un e-mail.

Ives a spus că el crede că Twitter a fost într-adevăr în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari atunci când Musk a cumpărat-o, iar astăzi este în valoare de mai aproape de 15 miliarde de dolari. El a spus că, în timp ce angajamentul pe X este „puternic”, presiunea publicitară a persistat.

Sub proprietatea lui Musk, unii agenți de publicitate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la conținutul extrem de pe platformă, de care nu doresc ca mărcile lor să fie legate.

Un sondaj global recent realizat de Kantar a arătat că 26% dintre agenții de marketing intenționează să își reducă cheltuielile pe X anul viitor, cea mai abruptă retragere din partea oricărei platforme publicitare globale majore. Doar 4% dintre agenții de publicitate au declarat că sunt de părere că anunțurile X oferă „siguranța mărcii” (certitudinea că anunțurile lor nu vor apărea lângă conținuturi extreme), în comparație cu 39% la Google.

În noiembrie, Musk s-a confruntat cu o reacție negativă din partea mărcilor, unele dintre acestea oprind cheltuielile pentru X, după ce miliardarul a îmbrățișat o teorie a conspirației antisemite favorizată de adepții supremației albilor.

Ulterior, Musk și-a cerut scuze pentru ceea ce a numit „cea mai proastă” postare a sa pe rețelele sociale. Dar X continuă să fie un jucător important în social media sub conducerea lui Musk. Compania a declarat că a avut 570 de milioane de utilizatori activi lunar în al doilea trimestru, în creștere cu 6% față de anul precedent.

Cu toate acestea, firma de cercetare Similarweb a constatat unele scăderi ale angajamentului.

X a avut 73,5 milioane de utilizatori activi lunar pe iOS și Android combinate în Statele Unite în luna august, potrivit datelor Similarweb împărtășite cu CNN. Aceasta reprezintă o scădere de aproape 11% de la an la an și un declin de 20% din octombrie 2022.

Similarweb a constatat, de asemenea, că traficul web din SUA către X.com în luna august a fost mai mic decât pentru Twitter.com înainte ca Musk să îl cumpere. Cu toate acestea, Similarweb a afirmat că cifrele de trafic ale X au fost ceva mai puternice în afara Statelor Unite.

Gene Munster, managing partner la Deepwater Asset Management, a declarat că nu crede că valoarea X a scăzut chiar atât de mult pe cât sugerează estimările Fidelity.

„Fidelity a fost prea agresivă. În esență, ei fac curățenie în investiție”, a declarat Munster pentru CNN.

Munster a spus că, pe termen lung, el crede că X și datele la care compania are acces vor valora mai mult decât cele 44 de miliarde de dolari pe care Musk le-a plătit pentru Twitter.

„Dacă doriți o înțelegere în timp real a ceea ce gândesc oamenii, Twitter este cea mai bună sursă. Și asta este valoros”, a declarat Munster.

Este deosebit de valoros deoarece datele X au ajutat la antrenarea lui Grok, chatbotul de inteligență artificială dezvoltat de xAI, startup-ul din ce în ce mai valoros al lui Musk în domeniul inteligenței artificiale.

X a apărut ca unghi unic pentru Grok, despre care Munster a spus că are potențialul de a fi cea mai mare sursă de avere a lui Musk.

 

×
Subiecte în articol: Musk companie bursa
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close