Antena 3 CNN Economic Cum a ajuns cartoful să fie produsul care s-a scumpit cel mai mult în 2024. Prețurile vor continua să crească

Cum a ajuns cartoful să fie produsul care s-a scumpit cel mai mult în 2024. Prețurile vor continua să crească

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 18:42 17 Sep 2024 Modificat la 18:42 17 Sep 2024
cartofi
Cartofii conduc topul scumpirilor în 2024. Foto: Getty Images

Cartofii conduc topul scumpirilor anul acesta. Românii plătesc chiar și 6 lei pe un kilogram, cu 20% mai mult decât anul trecut, iar în comparație cu 2018 prețul este dublu. Scumpirile sunt cauzate în principal de producția care scade de la un an la altul, iar pe rafturile magazinelor ajung tot mai mulți cartofi din import care vin la pachet cu taxe de transport. Am ajuns în punctul în care nu producem nici jumătate din consumul țării, asta pentru că și producătorii au renunțat la această cultură care spun ei că este una destul de costisitoare.

Prăjit, fiert, piure sau la cuptor - cartoful nu lipsește niciodată din meniul oamenilor. Datele oficiale arată că fiecare român mânâncă peste 90 de kilograme pe an, din acest motiv a fost denumit și a doua pâine a românului. Însă seceta din ultimii ani l-a urcat și pe podiumul scumpirilor.

Georgiana Iuzic, jurnalist Antena 3 CNN: Pe un kg de cartofi am dat 5 lei, cu 80% mai mult decât plăteam în 2021 și cu 20% mai mult decât anul trecut.

S-a ajuns în această situație după ce producția de la noi din țară s-a prăjit în adevăratul sens al cuvântului. În ultimii 7 ani, cantitatea de cartofi a scăzut cu aproape 2 milioane de tone, iar suprafețele cultivate sunt acum sub 30.000 de hectare. Nici anul acesta situația nu este una roz. Seceta a pârjolit câmpurile, iar producția va fi de doar 700.000 de tone la nivel de țară, adică cu 40% mai mică decât într-un an normal.

Mihai Țancu, producător Afumați: Producția nu e atât de mare, cantitatea e la jumătate față de anul trecut. Suntem într-o perioadă în care a plouat zilele astea, dar au și fost 60 de grade.

Adam Loredana, fermier Brașov: Am avut arșiță, am avut secetă, am avut grindină, fiecare a avut o anumită afectare asupra culturii de cartof.

Și cum producția internă nu satisface nici măcar jumătate din consumul țării, am ajuns să mâncăm tot mai mulți cartofi din din Germania, Polonia și Franța. Anul trecut am adus peste 200 de mii de tone de cartofi din import, iar anul acesta în doar primele 5 luni am cumpărat deja 150 de mii de tone de la alţii.

Cleonic Sucaciu, președinte Federația Cartofului: Prețul se stabilește în Europa, nu în România. Atât timp cât România nu are o producție care să influențeze piața, e normal ca prețul să se stabilească în zonele în care există producție de cartofi. Dacă Franța are un cartof la nivel cel mai ieftin din Europa, 180-220 de euro/tonă la ora actuală, adăugnd transport ce înseamnă cel puțin 120 de euro, înseamnă 34 de euro.

Cei din industrie avertizează că leguma preferată de români va continua ritmul scumpirilor și în această toamnă. Estimările sunt că vor fi creșteri de prețuri de 20% din cauza producției scăzute.

×
x close