Obținerea unei recolte bogate și de calitate depinde nu numai de efectuarea la timp a lucrărilor agricole și aplicarea măsurilor fitosanitare de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și a buruienilor, ci și de alegerea corectă a varietăților, pregătirea solului pentru cultivare și respectarea regulilor în ceea ce privește semănatul. În cele ce urmează, afli care sunt recomandările specialiștilor în acest sens.
Cum alegi semințele de soia
Înaintea înființării unei culturi de soia, este foarte important să știi cum alegi semințele, fiindcă este o condiție de bază pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, pe măsura investițiilor făcute. Potrivit lucrării „Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010) este recomandat să optezi pentru seminte de soia certificate, care să aparțină soiului indicat pentru zona de cultură în care dorești să plantezi soia, să aibă o puritate fizică de peste 98% și germinația de peste 80%.
Caracteristicile semințelor de soia de calitate se mai referă și la:
-
toleranța bună/excelentă la stresul hidric;
-
conținutul ridicat de proteine;
-
toleranța bună/excelentă la cădere;
-
potențialul ridicat de producție;
-
toleranța la anumite boli, cum ar fi putregaiul alb (Sclerotinia).
Ce semințe să alegi în funcție de zona în care cultivi soia
Ca să te asiguri că faci alegerile corecte, iată care sunt cele 5 zone recomandate pentru cultura de soia și ce soiuri poți cultiva în fiecare dintre ele, ținând cont de grupele de maturitate:
-
Zona I – sudul Câmpiei Române şi Dobrogea; pentru această zonă, este indicat să alegi semințe de soia pentru soiurile:
-
semitârzii (grupa I);
-
târzii (grupa II);
-
-
Zona II – Câmpia de Vest (Câmpia Banatului şi Crişanei); pentru această zonă, este recomandat să alegi semințe de soia pentru soiurile:
-
semitârzii (grupa I);
-
semitimpurii (grupa 0);
-
-
Zona III – nordul Câmpiei Române; pentru această zonă, este indicat să alegi semințe de soia pentru soiurile:
-
semitârzii (grupa I);
-
semitimpurii (grupa 0);
-
timpurii (grupa 00);
-
-
Zona IV – estul Moldovei şi Câmpia de nord-vest; pentru această zonă, este bine să alegi semințe pentru soiurile:
-
semitimpurii (grupa 0);
-
timpurii (grupa 00);
-
foarte timpurii/extratimpurii (grupa 000);
-
-
Zona V – vestul și sud-vestul Transilvaniei și nord-estul Moldovei; pentru această zonă, sunt recomandate semințele pentru soiurile de soia:
-
timpurii (grupa 00);
-
foarte timpurii/extratimpurii (grupa 000).
-
Cum pregătești solul pentru cultura de soia
O etapă importantă, după alegerea semințelor potrivite, pentru înființarea culturii de soia, astfel încât să obții recolte bogate și sănătoase, este pregătirea solului pentru cultivare. Astfel, cele mai importante lucrări, menționate în lucrarea „Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), sunt:
-
dezmiriștitul - este necesar imediat după recoltarea timpurie sau târzie a plantelor premergătoare;
-
aratul - imediat după dezmiriștit, când umiditatea solului permite arătura cu plugul sau cu grapa; se efectuează vara sau toamna, la 20-25 cm adâncime;
-
afânarea și igienizarea solului - pentru dezvoltarea corectă a plantelor de soia, este nevoie de afânarea solului și de curățarea lui de buruieni;
-
nivelarea terenului - efectuarea arăturii perpendicular sau oblic pe direcția arăturii; nivelarea e importantă pentru semănarea și răsărirea uniformă a plantelor și pentru recoltarea fără pierderi;
-
pregătirea patului germinativ - 1-2 lucrări cu combinatorul, pentru pregătirea patului germinativ; patul germinativ trebuie mărunțit, afânat, la 3-5 cm adâncime, și în partea inferioară este indicat să fie „așezat”, pentru a permite ascensiunea apei către bobul de soia.
Cum realizezi semănatul corect pentru cultura de soia
Dincolo de alegerea semințelor adecvate și de pregătirea terenului, înființarea culturii de soia este strâns legată de respectarea regulilor de semănare. Astfel, este bine să ții cont de următoarele aspecte:
-
pregatirea sau bacterizarea semințelor - soia are capacitatea de a forma împreună cu bacteriile fixatoare de azot, simbioze, acestea fiind forme asociative benefice, care asigură sporuri de producție, de 15-20%; bacterizarea sau folosirea inoculanților presupune utilizarea unor produse biologice, care conțin sușe de bacterii fixatoare de azot selecționate, astfel încât fiecare sămânță să fie înconjurată de un număr suficient de bacterii; una dintre metodele moderne, care te ajută să economisești timp, este tehnologia de pre-inoculare, adică aplicarea unui tratament, cu 30 până la 90 de zile, înainte de semănat, în stații de tratare specializate;
-
perioada optimă de semănat - în prima sau a doua decadă a lunii aprilie, în sudul țării și în decada a doua sau a treia a lunii aprilie, în celelalte zone; un reper foarte bun pe care e bine să ți-l iei este că soia se seamănă, în general, în paralel cu porumbul;
-
densitatea optimă la semănat - pentru densitatea la semănat, ține cont de recomandările producătorului, pentru fiecare soi;
-
realizarea mecanizată a semănatului - se face cu semănători, dotate cu brăzdare mici și limitatoare de adâncime, la viteza de 5-11 km/oră;
-
asigurarea distanței optime dintre rânduri - depinde de gradul de îmburuienare și de modul în care poți combate eficient buruienile; astfel, distanțele pot varia între 25-30 de cm și 60-70 de cm;
-
adâncimea semănatului - depinde de umiditatea și de textura solului și variază între 2,5 și 4 cm.
Alegerea semințelor de soia și pregătirea solului pentru cultivare, precum și respectarea regulilor de semănat sunt etape foarte importante pentru a obține o cultură sănătoasă și productivă. Reține că este esențial să optezi pentru soiurile care se pretează condițiilor de mediu din zona în care vrei să înființezi cultura de soia, să efectuezi lucrările agricole la timp și să aplici măsurile fitosanitare corespunzătoare.