Însă chiar și această cifră ne-ar plasa înaintea Poloniei, pentru care e anticipată o creștere de 0,7%, sau a Ungariei.
"Creșterea din acest an vine în urma unui deceniu în care România, una din cele mai sărace țari din Europa, a redus decalajul care o separă de țările vecine pentru a deveni a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia", scriu jurnaliștii Reuters.
Perspectivele României sunt susținute de calitatea de țară membră UE, de ridicarea mecanismului de Cooperare și Verificare și de relațiile bune cu Bruxelles.
De cealaltă parte, Budapesta și Varșovia se ceartă cu Bruxelles, pe tema condițiilor privind statul de drept, impuse pentru acordarea ajutoarelor de miliarde de euro.
Companiile care și-au realocat activitățile din Rusia și Ucraina în România au făcut ca investițiile străine în perioada ianuarie-octombrie 2022 să ajungă la 9.39 miliarde de euro, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la UE.
Există însă și obstacole pentru economia românească, scrie Reuters, precum deficitul de cont curent mare, îmbătrânirea populației și birocrația care a îngreunează dezvoltarea infrastructurii. În plus, reducerea deficitului fiscal va fi dificilă înaintea alegerilor din 2024.