Dacă ar fi să ne uităm la evoluția acestui indice, ei bine, Euriborul a crescut din 2022, din luna iulie, asta după ce Banca Centrală Europeană a decis majorare a dobânzii de referință cu cincizeci de puncte procentuale, însă, din 2015 și până în 2022, acest Euribor a fost negativ.
Mai exact, în luna iulie acest indice a fost de -0,17%. Pentru astăzi am luat un exemplu de credit de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani.
Anul trecut, în luna octombrie, indicele Euribor era de -0,55%, iar rata era de 223 de euro. Într-un singur an, Euribor a ajuns la 1,57%, deci a crescut cu peste 1%, iar rata a crescut cu 63 de euro și a ajuns la 286 de euro.
În ceea ce privește evoluțiile viitoare, analiștii susțin că acest indice va mai crește, iar asta pentru că Banca Centrală Europeană va mai crește dobânda cheie dobânda de referință, iar ratele vor crește în continuare.
În noiembrie, Euribor ar putea ajunge la 2%, ceea ce ar însemna o rată de 300 de euro, iar în decembrie la 3%, iar rata ar ajunge la 333 de euro. Am vedea că în 1 an și 2 luni, pentru același credit, plătim mai mult cu 110 euro.
În același timp, BNR va face în luna noiembrie o nouă ședință de politică monetară și va anunța și în România o nouă creștere a dobânzii cheie, pentru că în ultima lună această dobândă a crescut cu 75%, iar odată ce Banca Centrală Europeană a crescut cu 75% dobânda-cheie în Uniunea Europeană, ne putem aștepta ca și în România să avem parte de aceeași creștere.