Antena 3 CNN Economic Coşul de bază s-a scumpit cu peste 30% în şase luni. Aplicaţia care ne arată unde găsim cele mai ieftine alimente

Coşul de bază s-a scumpit cu peste 30% în şase luni. Aplicaţia care ne arată unde găsim cele mai ieftine alimente

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:20 23 Mar 2022 Modificat la 11:01 23 Mar 2022
cos cumparaturi
Coşul de bază s-a scumpit cu peste 30% în şase luni. Aplicaţia care ne arată unde găsim cele mai ieftine alimente Sursa foto: pixabay.com

Dacă în septembrie 2021, un bucureştean plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, arată o analiză a zf.ro.

În contextul izbuc­nirii războiului din Ucraina, care a declan­şat cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.

Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul. Aceste creşteri de preţ la raft au transpus practic creşterea preţurilor ce­rea­lelor. 

În cazul făinii, baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext. 

În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă, conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa interna­ţională a mărfurilor alimentare şi furajere.

Creşteri importante de preţ au avut şi băuturile. În unele lanţuri de magazine, apa plată de doi litri (bax şase sticle) a crescut cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10%. 

Prin intermediul platformei online Monitorul Preţurilor, consumatorii pot verifica atât preţurile alimentelor, cât şi pe cele ale carburanţilor, fără a necesita deplasarea în locaţiile fizice ale magazinelor sau ale benzinăriilor.
 

×
x close