Comisia Europeană ar fi dispusă să adopte măsuri restrictive care privesc țigaretele electronice și alți înlocuitori de tutun cu risc redus în cadrul celei de-a 10-a Conferințe a părților (COP), parte din Convenția-cadru pentru controlul tutunului (CCCT) a Organizației Mondiale a Sănătății, programată să aibă loc în 20-25 noiembrie în Panama.
Această mișcare ar permite Comisiei să ocolească atât Parlamentul European, cât și parlamentele statelor membre, prin invocarea caracterului obligatoriu al deciziilor convenției. Intențiile comisiei au fost dezvăluite de organizația germană Table Media printr-un articol semnat de Markus Grabitz.
Potrivit rapoartelor, Comisia a trimis propunerea sa de poziție statelor membre în 7 septembrie, și a acordat doar 10 zile pentru un răspuns. Un timp prea scurt pentru a elabora critici și apoi pentru a le face acceptate la un nivel unitar.
La baza propunerii Comisiei se află refuzul de a recunoaște principiul reducerii riscurilor. Acest lucru are ca rezultat o serie întreagă de propuneri ostile față de așa-numitele „produse din tutun noi și emergente” (adică țigaretele electronice, pliculețele cu nicotină și tutunul încălzit), inclusiv interzicerea totală a publicității pentru aceste produse și dispozitive și, de asemenea, impozitarea lor la nivelul produselor pentru fumat. Se pune astfel semnul „egal” între produsele din tutun care este ars și produsele care reduc riscurile.
Potrivit celor scrise de Claudio Antonelli în La Verità, documentul Comisiei se încheie cu o frază îngrijorătoare. Deciziile luate în timpul COP10 ar fi obligatorii pentru țări „fără o altă decizie a Consiliului”. Astfel, Bruxelles-ul le ia orice putere statelor membre, ai căror miniștri responsabili în astfel de chestiuni formează Consiliul, după ce a arătat deja că nu ia în considerare Parlamentul care, în 2022, în raportul său privind „Planul european împotriva cancerului”, a recunoscut potențialul pe care îl are vapatul în renunțarea la fumat și a cerut să facă diferența între diferitele tipuri de produse.
În cazul în care aceste zvonuri se adeveresc, se creează premisele pentru un modus operandi care nu poate decât să dea naștere la îngrijorare în ceea ce privește procedurile democratice ale Uniunii Europene.
Parlamentele, organismele alese de cetățeni și miniștrii, care sunt o expresie a acestora, ar fi înlocuite în procesele decizionale de un grup mic de funcționari care acționează, așa cum am avut ocazia să vedem în conferințele anterioare ale părților, cu lipsă de transparență și fără a trebui să răspundă în fața unei opinii publice. O lovitură grea pentru democrația europeană și pentru cei 7 milioane de cetățeni care, potrivit datelor Eurobarometru, au renunțat la fumat datorită țigărilor electronice.