Antena 3 CNN Economic Contribuţiile la pensii ar putea scădea. Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Contribuţiile la pensii ar putea scădea. Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:00 18 Apr 2023 Modificat la 19:53 18 Apr 2023

Fostul ministru vrea scăderea contribuţiilor la pensie de la 25% la 20% şi a fost întrebat cum poate face acest lucru fără să scadă și pensiile.

În replică, Dan Vîlceanu asigură că scăderea contribuţiilor la pensie nu înseamnă şi scăderea pensiilor.

"Nu, nu există o legătură directă între cuantumul contribuției și pensie. 

Acum pensia este calculată prin punctaj sau ți se calculează punctajul prin raportarea salariului tău la salariul mediu brut. Deci, nu există o corelație între nivelul contribuției efective pe care o plătești și pensie. 

Citeşte şiVechimea în muncă pentru stabilirea pensiei. Avantajele pe care puţini români le cunosc

Dan Vîlceanu: Nu scad pensiile, dacă scad contribuţiile

Garantat 100% (nu scad pensiile viitoare - n.r.), legea o poate vedea oricine. 

Practic, punctele pe care le obții pentru a beneficia de pensie vin prin raportarea salariului brut la salariul mediu brut. Deci nu există o legătură directă între suma pe care o plătești ca și contribuție și pensie", a spus Dan Vîlceanu, fost ministru de Finanţe, marţi, la Antena 3 CNN.

Despre acest proiect, un alt fost ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomițianu, spune că se referă la reducerea impozitării pe muncă, iar noi suntem în deficit.

"Sigur, are ca efect reducerea impozitării pe muncă, dar deficitul bugetar la bugetul de asigurări sociale va crește, subvenția va crește și să nu uităm că suntem în sistem de procedură de deficit excesiv. 

Gheorghe Ialomiţianu: "Să nu uităm că suntem în sistem de procedură de deficit excesiv"

Comisia Europeană, prin PNRR, ne spune să reducem cheltuielile cu pensiile și cheltuielile cu salariile, iar în momentul în care venim cu niște facilități fiscale, deficitul bugetar va crește mult mai mult și aici trebuie găsite surse. 

Eu aș merge mai mult pe atragerea de fonduri europene și acordarea de subvenții producătorilor, ca să avem o stimulare, adică stimularea cererii pe bază de ofertă, pentru că în 2017-2018, guvernarea de atunci a redus impozitarea pe muncă și a mărit cheltuielile permanente, fără să ia măsuri pe stimulare a ofertei. 

Și nu trebuie să ne mirăm acum că în 2022 am avut un deficit al balanței comerciale cu 10 miliarde de euro mai mare decât în 2021. 

Acele măsuri din 2017-2018 au stimulat cererea și am acoperit-o din importuri și ați văzut câte probleme avem. 

În loc să susținem oferta, trebuie să îi ajutăm pe producători prin subvenții, aici trebuie făcut mai mult", a spus fostul ministru Gheorghe Ialomiţianu, marţi, la Antena 3 CNN.

Cât costă să cumperi un an de vechime la pensie, din ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
x close