Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Turbosuflanta: ce este, la ce folosește și cum se repară

Turbosuflanta: ce este, la ce folosește și cum se repară

Elementul care asigură puterea unei mașini, mai exact îmbunătățește performanța și crește eficiența totală, este turbosuflanta.

turbosuflanta ce este la ce foloseste si cum se repara
Turbosuflanta: ce este, la ce folosește și cum se repară
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2022   •   12:08

Dar, la fel care orice alt element al unei mașini, și ea are o durată de viață. Află din cele ce urmează ce este o turbosuflantă, la ce este folosită, dar și cum se repară! 

Ce este turbosuflanta? 

Cunoscută și sub numele de turbină auto, turbosuflanta este un compresor centrifugal care utilizează energia imprimată de gazele de eșapament. Acest ansamblu trimite cu putere aer curat înapoi în motor, sporindu-i puterea. 

Cum funcționează și la ce folosește turbosuflanta? 

Combustia internă a motorului depinde de oxigen pentru a arde combustibilul, așadar are nevoie de turbosuflanta pentru a putea funcționa la capacitate maximă. În consecință, în majoritatea cazurilor folosirea turbosuflantei va crește puterea cu 50 până la 75%, prin turbocompresie. 

Dacă în mod normal gazele erau trimise în afara mașinii prin tobă, turbosuflanta va utiliza aceste gaze drept sursă de energie folosită pentru a învârti rotorul turbinei înainte ca gazul de eșapament să ajungă la tobă. Axul turbinei se conectează direct la rotorul turbosuflantei, trage aer proaspăt prin filtrul de aer, îl comprimă și apoi îl trimite cu forță motorului pentru a fi utilizat în combustie. 

Turbosuflanta se învârte la viteze extrem de mari, de până la 160.00 de revoluții pe minut și se bazează pe un ax pentru rotații. Astfel, agregatul este foarte complex și la crearea lui sunt utilizate materiale speciale, de înaltă precizie și cu toleranțe foarte mici. 

Drept rezultat, folosirea acestui agregat va conferi o putere mai mare a motorului, o accelerație mai rapidă, un cuplu motor mai mare, dar și un consum de combustibil scăzut. Nu în ultimul rând, aceasta va reduce și emisiile poluante. În cazul motoarelor diesel care sunt echipate cu turbosuflantă, randamentul energetic poate ajunge până la valora de 50%. Cu alte cuvinte, jumătate din energia combustibilului se transformă în energie cinetică folosită la deplasarea mașinii. 

Cum se repară turbosuflanta? 

Așa cum spunem și mai sus, turbosuflanta are totuși o durată de viață limitată, așadar la un moment dat va fi necesar să o schimbi sau să o repari. Deci merită să înțelegi ce presupune procesul de reparații turbosuflante

În general o turbosuflantă nu va necesita reparații din cauza trecerii timpului, ci deoarece există diverse cauze externe care o pot afecta. Cel mai des discutăm despre probleme precum viteza excesivă, temperatura motorului, defecțiuni la sistemul de lubrifiere al turbosuflantei sau prezența obiectelor străine în turbosuflantă. Aceste defecțiuni trebuie reparate, în caz contrar turbosuflanta se va strica din nou și din nou. 

Procesul de reparare a turbosuflantei va presupune următoarele etape: 

  • Inspecția vizuală și inventarierea tuturor pieselor și părților pe care le-ai adus în service;
  • Dezasamblarea și conectarea agregatului pentru a putea comunica starea, cât și problemele de care suferă turbosuflanta. Desigur, îți va fi furnizată și o soluție;
  • Reasamblarea turbosuflantei și testarea ei. 

La final primești inclusiv o fișă tehnică ce cuprinde ultimul test de echilibru. Evident, vei primi și garanția în urma reparației. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close