Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tratamentul conservator al spondilozei. O soluție pentru reducerea durerii

Tratamentul conservator al spondilozei. O soluție pentru reducerea durerii

Spondiloza este o boală a coloanei vertebrale, care se manifestă pe anumite regiuni sau pe toată lungimea acesteia.

tratamentul conservator al spondilozei o solutie pentru reducerea durerii
Tratamentul conservator al spondilozei. O soluție pentru reducerea durerii
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2022   •   18:10

Simptomele sunt durerea, limitarea și restricționarea mobilității. Tratamentele diferă, în funcție de porțiunea afectată și de intensitatea dureroasă. În puține cazuri se ajunge la intervenții chirurgicale. 

Spondiloza este o afecțiune des diagnosticată, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Boala este cunoscută sub denumirea de osteoartrită spinală. În acest caz, problemele care apar la nivelul coloanei și degenerarea acesteia nu înseamnă neapărat o afecțiune gravă. Durerea poate fi intensă și necesită abordări diferite din punct de vedere al îngrijirilor acordate. 

Schemele de tratament propuse de medicii specialiști pot merge pe diverse terapii conservatoare, opțiuni non-chirurgicale. În cazuri grave se ajunge la operații, menite să ofere mai mult spațiu rădăcinilor măduvei spinării și terminațiilor nervoase.

1. Repaus și tratament medicamentos

Odihna de calitate trebuie să fie o prioritate. În același timp, specialistul poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea inflamației și diminuarea durerii, relaxante musculare, medicamente anti-convulsii sau chiar antidepresive. 

Pentru cei cu dureri puternice sau amorțeală, medicul poate recurge la o terapie ceva mai agresivă, injecții cu steroizi la nivelul coloanei vertebrale. 

2. Kinetoterapia

Ședințele de kinetoterapie pot fi o variantă bună pentru tratamentul spondilozei la Centrokinetic. Numărul și frecvența întâlnirilor depind de afecțiune și manifestările acesteia. Prin kinetoterapie masa musculară este reconstruită, rezistența musculară este crescută, iar mobilitatea articulațiilor sporită. Cu ajutorul tehnicilor speciale, kinetoterapia determină un control și echilibru perfect al organismului, corectarea și îmbunătățirea posturii și o bună aliniere a segmentelor corpului. 

3. Fizioterapia

Tratamentul medicamentos în combinație cu fizioterapia determină reducerea intensității dureroase, creșterea mișcărilor și a rezistenței musculare. Tehnicile la care se mai poate apela vizează hidroterapia sub coordonarea unui terapeut, dar și aplicarea unor benzi pentru reabilitarea mușchilor și oaselor din zona afectată, precum și pentru prevenirea accidentărilor. 

4. Balneoterapia

Terapia cu apă are efecte benefice atât asupra fizicului, cât și la nivel psihic. Tratamentele balneoterapiei reduc durerea și inflamațiile, accelerează circulația sanguină, relaxează mușchii și ajută vindecarea prin absorbția mineralelor și substanțelor botanice, în combinație cu masajul terapeutic. 

5. Tratament cu energie luminoasă

Proceduri diverse cu laserul terapeutic sunt variante excelente de tratare pentru afecțiunile spondilozei. Rezultatele se pot vedea uneori după primele ședințe. Totul depinde de cât de mare este porțiunea afectată și de intensitatea dureroasă.

6. Terapia cu ultrasunete

Tratamentul cu ultrasunete este pasiv, va fi realizat de terapeut și, de regulă, este recomandat în asociere cu exercițiile fizice. Cu ajutorul ultrasunetelor mușchii se relaxează și circulația sanguină este stimulată, ceea ce conduce la vindecare. 

7. Electroterapia

Electroterapia utilizează un curent electric pentru a reduce durerea și o îmbunătățire a funcției musculare. Alături de aceasta se pot utiliza terapia diadinamică - stimulare electrică, precum și proceduri ce folosesc curenți interferențiali - folosite în fizioterapie. 

8. Acupunctura

Rezultate bune au fost observate la unele persoane și prin apelarea la acupunctură, durerea și inflamația putând să scadă considerabil. 

9. Terapia fizică

Anumite exerciții concepute și executate sub supraveghere de specialitate pot ajuta mușchii abdominali și ai spatelui să se întărească. Sunt situații în care pacienții vor avea nevoie de o bretea sau un suport pentru stabilizarea și susținerea spatelui inferior. 

Pentru zona gâtului și a umerilor se pot executa exerciții, cu îndrumarea unui terapeut fizic, care să ajute la întinderea și întărirea mușchilor. Totodată, gulerul cervical poate fi o soluție pentru cei cu spondiloză cervicală. 

10. Tratament naturist

Unele plante - ghimbir, salcie albă, precum și produse pe bază de plante pot ajuta, dar ele trebuie luate numai la recomandarea medicului pentru că pot interacționa cu medicamentele prescrise pentru tratarea spondilozei sau a altor boli și pot determina reacții adverse. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close