Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tot ce trebuie să știi despre purtarea aparatului dentar

Tot ce trebuie să știi despre purtarea aparatului dentar

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este una dintre cele mai comune proceduri efectuate în cabinetele de stomatologie pentru îndreptarea dinților, problemele de aliniere fiind extrem de comune atât în rândul persoanelor tinere, cât și al adulților.

tot ce trebuie sa stii despre purtarea aparatului dentar
Tot ce trebuie să știi despre purtarea aparatului dentar
de Georgiana Adam    |    11 Dec 2023   •   16:54

Aparatul dentar nu doar că poate îmbunătăți aspectul danturii, dar contribuie totodată și la asigurarea unei funcționalități optime a danturii. Înainte de a opta pentru un tratament ortodontic, este esențial să înțelegi în mod clar ce implică procesul.

Înainte de efectuarea investigațiilor

Pentru a determina planul de tratament potrivit, înainte de efectuarea oricăror investigații paraclinice, va fi necesară efectuarea unei evaluări clinice, de către un medic ortodont. În cazul în care optați pentru un dentist Cluj Napoca, criteriile pe care le puteți folosi pentru a alege medicul potrivit includ experiența în ortodonție, recomandările anterioare ale pacienților și capacitatea medicului de a comunica eficient.

Prima consultație cu medicul ortodont

Prima consultație constituie momentul în care medicul ortodont va evalua starea de sănătate dentară, va identifica opțiunile de tratament și va stabili, împreună cu tine, obiectivele tratamentului. În cadrul primei consultații este indicat să adresezi toate întrebările cu privire la procedurile implicate, durata tratamentului sau orice alte aspecte de interes. Prima consultație este, de asemenea, momentul potrivit pentru a discuta despre planul financiar, inclusiv despre costurile tratamentului cu aparat dentar in Cluj și opțiunile de plată disponibile.

Primele săptămâni de purtare a aparatului 

Pe perioada purtării aparatului dentar, pot să apară o serie de modificări în vorbire, cât și un ușor disconfort inițial, care poate fi accentuat de consumul de alimente. Disconfortul inițial poate fi resimțit în mod diferit de către pacienți, în unele cazuri, în special la pacienții cu o sensibilitate dentară anterioară, gradul de disconfort fiind unul ridicat. În general, însă, disconfortul inițial se ameliorează odată cu trecerea timpului și nu constituie un motiv de îngrijorare.

Intervenții chirurgicale necesare înainte de plasarea aparatului dentar

Există anumite situații în care, pentru a putea realiza tratamentul ortodontic, este necesară efectuarea unor intervenții chirurgicale, fie pentru îndepărtarea unor dinți, fie pentru a corecta problemele osoase, cum ar fi asimetriile maxilare sau mandibulare. Extracția dentară se recomandă atunci când există dinți supra-numerari, dacă spațiul în gură este limitat, pentru a face loc pentru mișcările dentare corective.

Maselele de minte au cel mai frecvent indicația de a fi eliminate înainte de tratamentul ortodontic, deoarece pot crea complicații în alinierea corectă a celorlalți dinți. Eliminarea măselelor de minte pentru tratamentul cu aparat dentar nu este necesară în situația în care acestea nu cauzează nicio problemă și au erupt în mod corect.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close