Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Semnele andropauzei și cum poți diminua manifestările

Semnele andropauzei și cum poți diminua manifestările

Andropauza - numită și menopauză masculină - este o tulburare legată de modificări ale nivelurilor hormonilor masculini asociată cu procesul natural de îmbătrânire.

semnele andropauzei si cum poti diminua manifestarile
Semnele andropauzei și cum poți diminua manifestările Sursa foto: Freepik
de Georgiana Adam    |    27 Dec 2022   •   11:52

Este un fenomen normal în viața unui bărbat, deși nu toți au simptome, și care vine cu o serie de provocări.

Andropauza diferă de menopauza feminină din două puncte de vedere: simptomele ei nu sunt experimentate de toți bărbații, iar tulburarea nu este echivalentă cu stoparea funcției de reproducere. Înțelegerea simptomelor andropauzei și cunoașterea modurilor în care pot fi prevenite acestea pot să crească semnificativ calitatea vieții unui bărbat. 

Care sunt simptomele andropauzei? 

Andropauza este o afecțiune care se caracterizează printr-o scădere a nivelului de testosteron, hormonul masculin responsabil, printre altele, de dezvoltarea sexuală și funcția de reproducere. Pe măsură ce nivelul de testosteron scade, bărbații pot prezenta - dar nu obligatoriu - o varietate de simptome, printre care se numără:

  • scăderea libidoului
  • diminuarea masei musculare și a forței
  • scăderea densității osoase
  • creșterea în greutate
  • ginecomastia (dezvoltarea sânilor)
  • lipsa de energie
  • tulburările de somn
  • dificultățile de concentrare
  • infertilitatea 
  • schimbările de dispoziție, care pot evolua chiar până la depresie
  • disfuncțiile erectile

Aceste simptome pot fi supărătoare și pot avea un impact negativ asupra calității vieții unui bărbat. Din fericire, există modalități de a le gestiona și de a le preveni, de la o dietă adecvată și exerciții fizice, până la administrarea de suplimente potenta, precum Maraton Forte

Care sunt cauzele andropauzei

Cauza principală a instalării andropauzei este scăderea nivelului de testosteron. Însă există și câțiva factori de risc, iar printre aceștia se numără vârsta, deoarece nivelul de testosteron scade treptat, stresul cronic, excesul ponderal, o dietă dezechilibrată și administrarea de anumite medicamente. De asemenea, consumul excesiv de alcool și fumatul se numără printre factorii de risc pentru instalarea andropauzei.

Specialiștii mai dau vina pe o “criză a vârstei mijlocii”, de care suferă mulți bărbați ajunși la jumătatea vieții și care își evaluează realizările și eșecurile din plan personal și profesional.

Cum poți să previi simptomele andropauzei

Tratamentul curent pentru andropauză este cel care înlocuiește testosteronul lipsă din sânge și este recomandat de medic după investigații prealabile. Acest tratament necesită monitorizare regulată și nu este recomandat bărbaților cu cancer la prostată. De asemenea, pacienții cu boli renale, hepatice sau cardiace au nevoie de avizul medicului înainte de a li se administra acest tip de tratament.

Printre modalitățile de a gestiona simptomele andropauzei se numără:

  • Exercițiile fizice practicate în mod regulat, care pot ajuta la creșterea nivelului de testosteron, la îmbunătățirea dispoziției și la creșterea energiei
  • Dieta echilibrată, bogată în fructe, legume și proteine slabe, care poate ajuta la menținerea la cote ridicate a nivelurilor hormonale și la promovarea sănătății generale
  • Reducerea stresului, pentru că acesta poate avea un impact negativ asupra corpului și minții tale. Stresul poate fi gestionat prin diverse tehnici de relaxare, ca yoga și meditația, dar, dacă starea psihică este mai grav afectată, se poate apela inclusiv la un psihoterapeut
  • Somnul de calitate, care ajută la refacerea organismului, menținându-l într-o stare bună de sănătate.

Pe lângă modificările legate de stilul de viață, există și suplimente alimentare care pot fi administrate pentru gestionarea simptomelor andropauzei. Acestea pot conține vitamina D, magneziu, zinc și acizi grași Omega-3. Suplimentele alimentare pot fi benefice pentru limitarea simptomelor andropauzei, dar nu ar trebui să înlocuiască o alimentație echilibrată. 

Andropauza este un subiect delicat, despre care mulți bărbați nu vorbesc. Totuși, o discuție sinceră cu medicul poate să ajute la găsirea celor mai bune opțiuni de tratament pentru fiecare. 

În concluzie, dacă te confrunți cu simptome de andropauză, nu ezita să vorbești cu medicul specialist, care îți va putea oferi cele mai bune recomandări de tratament și de gestionare a acestei tulburări. Cu modificări corecte ale stilului de viață și cu suplimentele alimentare potrivite, tranziția la andropauză va fi una mult mai ușoară.

 

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close