Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Proiectul de modernizare a instalației electrice. Ce presupune și de unde începi

Proiectul de modernizare a instalației electrice. Ce presupune și de unde începi

Atunci când decizi să-ți renovezi apartamentul, casa sau orice alt spațiu, este absolut necesar să faci un upgrade și la instalația electrică, să facă față la noile echipamente pe care ți le-ai achiziționat între timp.

proiectul de modernizare a instalatiei electrice ce presupune si de unde incepi
Proiectul de modernizare a instalației electrice. Ce presupune și de unde începi Sursa foto: Pexels.com
de Georgiana Adam    |    11 Ian 2024   •   11:13

Ai în vedere că atunci când a fost ridicată construcția, instalația electrică a fost dimensionată pentru un număr limitat de consumatori. Gândește-te că, în urmă cu două decenii, aveai în casă un frigider, o mașină de spălat, un televizor și mai foloseai din când în când un fier de călcat, dar, între timp, ai mașină de spălat vase, centrală termică, aer condiționat, cuptor cu microunde, robot de bucătărie și multe alte aparate pe care le poți utiliza în același timp. În aceste condiții, vechea instalație va fi suprasolicitată, iar riscul de incidente este considerabil.

Ce presupune modernizarea instalației electrice și de unde trebuie să începi? Iată ce ai de făcut:

Realizarea planului

Modernizarea instalației electrice trebuie făcută în baza unui plan întocmit de un specialist, care va realiza o schiță a casei, cu punctele de alimentare necesare. Este important să-i comunici acestuia ce tip de echipamente vei avea și locul în care le vei instala, ca să poată dimensiona instalația corect. Tot specialistul îți va întocmi și lista cu materiale necesare, pe care îți recomandăm să le iei de la comercianți autorizați - așa cum este electro-az.ro - deși există tentația să le cumperi de la tarabă, unde prețurile sunt mai mici. Pentru siguranța ta este esențial să ai garanția că toate materialele utilizate sunt de calitate.

Stabilirea consumatorilor

Consumatorii sunt aparatele și echipamentele care se vor alimenta cu energie electrică. În linii mari, știi ce vei avea în casă, însă ia în calcul că pe viitor vei achiziționa și vei utiliza și alte device-uri. Comunică-i specialistului că vrei acoperire și pentru această situație, astfel ca el să stabilească numărul de conductoare și circuite necesare.

Estimarea necesarului de consum

Pentru dimensionarea corectă a cablurilor este important să faci o estimare corectă a necesarului de consum. Astfel, fă un inventar al consumatorilor și calculează puterea totală a instalației electrice.

Stabilirea numărului de prize

Cu siguranță că în momentul de față folosești cel puțin un prelungitor, pentru că numărul de prize din casă este insuficient sau pentru că pur și simplu îți lipsește una din zona în care ai nevoie. Este neplăcut să te împiedici de cabluri la tot pasul și, până la urmă, strică și estetica încăperii.

Așa că, cu ocazia modernizării instalației electrice, mărește și numărul de prize. Fă inventarul aparatelor utilizate în funcție de încăpere și stabilește numărul de prize având grijă să pui măcar una de rezervă. În living sau dormitoare este important să ai prize pe fiecare perete, iar ele să fie poziționate în zona canapelei, a patului, pe peretele unde urmează să fie montat televizorul sau biroul. Apelează la prize modulare, cu mai multe intrări. Spre exemplu, acolo unde vei avea televizorul, vei avea nevoie de priză și pentru instalația de wireless, sistem de sonorizare sau alte echipamente specifice.

De asemenea, cele mai multe bucătării sunt dotate cu cel mult două prize, însă aici se regăsește cea mai mare concentrație de echipamente electrice dintr-o casă și ai nevoie de mai multe prize, potrivit The Spruce. Între timp, în bucătăria ta au apărut echipamente absolut necesare unui trai modern, cum ar fi mașina de spălat vase, detectorul de gaze, hota, plita electrică, de care ai nevoie în permanență.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close