Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Premieră în România - Livrarea produselor cu drona este testată în prezent de o companie de vaping (P)

Premieră în România - Livrarea produselor cu drona este testată în prezent de o companie de vaping (P)

Cursele aeriene, cu titlu de experiment, au loc deja în București dar și în marile orașe din țară unde sunt comercializate produsele companiei.

o_1eahhfn82e5dgmt11flbvjl5mb.jpg
11 Iun 2020   •   14:15

Una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de lichide pentru vapare din România (fumezi.com) testează în această perioadă serviciul de curierat pentru livrarea produselor sale, cu ajutorul dronelor.

Livrarea cu drona face parte din strategia de dezvoltare a brandului, după ce acest serviciu și-a dovedit eficiența în alte țări de pe glob unde a fost testat. Este, așadar, o inițiativă care ar putea deschide noi oportunități pentru antreprenorii și firmele din România care activează în domeniul retail sau în tehnologia de dezvoltare de noi gageturi.

În această perioadă, mai mult decât oricând, punem mare accent pe siguranța clienților și ne dorim să fim tot mai performanți în livrarea produselor noastre, rapid și sigur. Considerăm că prin această decizie de a dezvolta serviciul de livrare a produselor de vapare cu ajutorul dronelor, vom scurta timpii de livrare și în același timp ne vom aduce aportul în reducerea traficului infernal și al numărului mare de mașini care poluează orașele zi de zi.” Susține Bica Robert managerul departamentului de marketing al Fumezi.com.

Această nouă strategie ar putea deschide noi oportunități și pentru firmele de curierat. Odată aprobat acest sistem de către autorități, avantajul imediat ar fi evitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, prin lipsa contactului clienților cu un curier. De altfel, recent, una dintre cele mai mari firme de curierat din România a anunțat că o parte dintre angajații săi au fost infectați, în timpul serviciului. Prin urmare, livrarea de produse cu roboți aerieni ar elimina multe dintre riscuri.

Livrările cu drona – curieratul viitorului?

Să vezi colete zburând deasupra orașelor este în prezent un exercițiu de imaginație dar și o provocare pe care o iau în calcul multe companii din lume. Mai sunt încă multe detalii de pus la punct, atât din punct de vedere legislativ cât și tehnic, însă testele derulate în prezent de cei de la fumezi.com sunt promițătoare.

“Este foarte important să ținem cont de normele în vigoare și pentru asta suntem atenți la multe aspecte. Dacă ridicăm prea sus dronele există riscul să interfereze cu spațiul aerian; dacă înălțimea este prea mică, există riscul ca dronele să navigheze în jurul clădirilor și a copacilor și desigur, trebuie luate în calcul și eventualele pericole, cum ar fi tentația unor persoane de a  „captura” o dronă și un pachet. De altfel, livrarea coletelor cu ajutorul dronelor ar putea fi limitată pentru locuri greu accesibile, din motive de confidențialitate. Testele pe care le derulăm în momentul de față sunt însă foarte edificatoare. Între timp, așteptăm reglementările legislative și sperăm să ne bucurăm cât de curând de acest serviciu.” explică Burnuz Florin, tehnician în cadrul firmei producătoare de lichide de vapat care realizează aceste teste.

România este recunoscută internațional pentru proiectele inovative din IT și tehnologie propuse în ultimi ani iar livrarea coletelor cu ajutorul dronelor reprezintă  un demers care, în viitor ar putea deschide noi oportunități pentru a dezvolta chiar o infrastructură de curierat cu roboți aerieni.

În alte țări, livrările cu roboți aerieni sunt deja realitate

Primul serviciu de livrare cu ajutorul dronelor, din lume, a primit deja, anul trecut, toate aprobările pentru implementare în Australia. Proiectul dezvoltat de Google își propune să faciliteze livrarea în condiții de maximă siguranță de alimente, băuturi sau medicamente, pe distanțe mari, iar primele estimări arată că și profiturile vor fi unele substanțiale. În plus, printre beneficiile declarate de Google privind livrarea cu ajutorul dronelor, se numără atât reducerea costurilor pentru companii cât și diminuarea emisiilor de carbon, aparatele fiind capabile să livreze un sfert din comenzile de mâncare și până la 6% din cumpărăturile făcute în zona capitalei australiene.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close